GALERIE FOTO Moldovenii îşi pun numere sugerate de astrologi pe plăcuţele de înmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul de televiziune american CNN e sursă de inspiraţie pentru şoferi. Foto: Dumitru Goncear
Postul de televiziune american CNN e sursă de inspiraţie pentru şoferi. Foto: Dumitru Goncear

Animale, modele de maşini, nume de televiziuni sau numerele sugerate de astrologi sunt cele mai în vogă printre şoferi. Pe străzile din ţară puteţi întâlni însă şi plăcuţe cu numere hilare.

O plimbare pe străzile din Chişinău, printre zecile de maşini parcate pe marginea drumului, e de ajuns pentru a-ţi face o părere despre imaginaţia şoferilor în privinţa numerelor de înmatriculare. Majoritatea celor care vor să-şi personalizeze autoturismele aleg vaci, pisici sau alte denumiri de animale din limbile engleză şi rusă, nume de televiziuni, de agenţii guvernamentale sau pur şi simplu combinaţii care au un sens, formate din indicativul de raion şi cele două litere aleatorii.

„Aşa arată mai elegant“

„E o maşină cu clasă şi am vrut să se vadă asta. M-a costat mai puţin şi arată mai elegant decât dacă aş fi încercat s-o personalizez altfel“, afirmă Sergiu, proprietarul unei limuzine BMW cu numărul „CL-AS-XX“. „Am ales numărul de la maşină după numele soţiei. O cheamă Natalia. După ce l-am montat, am văzut că am CNN, ca televiziunea aia americană“, susţine şi şoferul unui SUV Hyundai.

O altă tendinţă pentru plăcuţe constă în alegerea unei combinaţii de litere sau de cifre care sugerează un model auto de lux. Fie că e vorba despre „C-ML“, „C-LK“ sau „911“, şoferii se orientează după versiuni premium ale brandurilor auto germane.

Unele maşini au numere hilare, cum e cazul unui vechi microbuz din dotarea întreprinderilor municipale Apă-Canal Orhei - „OR-AL-133“. „Am înmatriculat maşinile în jurul anului 2000. Ce aţi observat este o coincidenţă amuzantă, pentru că numerele au mers în ordine, începând de la «OR-AH»“, spune Anatol Moscov-ciuc, şef de secţie la această companie. 

Potrivit şefului Direcţiei Înregistrare a Transportului din cadrul CRIS Registru, Ion Codru, de la începutul anului şi până în prezent au fost înmatriculate circa 18.000 de vehicule. Totodată, preferinţele celor care îşi aleg numere creative se schimbă de la an la an.

Sfătuiţi de astrologi sau numerologi

„În 2008 majoritatea îşi alegeau numere care se terminau în 888. În 2009 îşi puneau 999. Acum şoferii care vin să-şi înmatriculeze maşinile fie se orientează după modele auto de lux, fie se consultă mai întâi cu astrologii sau cu numerologii şi solicită un număr care consideră că le-ar purta noroc“, precizează Codru.

Sunt, însă, şi restricţii. Cererile refuzate vizează combinaţiile alfanumerice care sugerează indicative ale maşinilor de stat sau substantive obscene. „Oamenii vin de obicei la noi şi ne spun ce numere îşi doresc. Sunt refuzate din start numerele de înmatriculare care conţin literele «RM» sau cuvinte urâte“, mai spune şeful de la CRIS Registru.

Cât costă să-ţi alegi un număr special

Pe site-ul CRIS Registru îţi poţi rezerva numărul de înmatriculare dorit pentru o lună, cu 300 de lei. Preţul creşte, însă, în funcţie de preferinţele personale. La o simplă verificare pe aplicaţia online, un număr banal ne-a afişat un preţ de 1.900 de lei, iar pentru „CT-RO-001“, tariful a crescut la 2.930 de lei.

„Preţurile variază între 1.500 şi 3.900 de lei, în funcţie de combinaţia de litere şi cifre aleasă. Cele mai scumpe sunt numerele care conţin două litere identice, 001 sau câte una ori două cifre, în loc de trei“, a mai spus responsabilul de înmatriculările auto de la CRIS Registru, Ion Codru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite