FOTO VIDEO Povestea lui Mihail Sandu, basarabeanul numit „James Blunt din Cluj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul Mihail Sandu face primii paşi în showbiz-ul românesc, dar are deja un videoclip şi are aprecierea specialiştilor. Vocea caldă nu este, însă, singurul său talent. Pictează, fotografiază şi face design grafic.

De câteva săptămâni, pe Internet şi în barurile din Cluj poate fi auzit balada „See you soon“ (din engl. „Pe curând“), care are şi un videoclip romantic. Filmuleţul ilustrează clipe de tandreţe din viaţa unui cuplu, iar versurile vorbesc despre o viitoare despărţire. Este creaţia lui Mihail Sandu (23 de ani), un tânăr originar din satul Doroţcaia, din stânga Nistrului.

În satul natal a făcut şapte ani de pian. „Mama m-a târât la şcoala muzicală. Iniţial, cântam mediocru. Apoi, am cumpărat un pian şi am început să progresez, să particip la diferite concursuri“, povesteşte tânărul despre primii săi paşi în muzică.

Dezamăgit de studiile de-acasă

Pasionat de multe domenii, a făcut la baştină şi şcoala de pictură. Când a venit timpul să dea la facultate, nu ştia ce ramură a artei să aleagă. „Am venit la Chişinău şi mi-am depus actele la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Am vrut să fac canto, dar mi-am dat seama că n-are rost pentru că nu voi avea aici perspective în muzică. Am optat pentru design interior, m-am gândit că-mi va aduce mai mulţi bani“, mărturiseşte Mihail.

În paralel, şi-a încercat şansele şi la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, pe care a şi ales-o într-un final. „M-am hotărât să plec în România pentru că acasă sistemul de educaţie lasă de dorit. Am văzut ce studiază aici colegii mai mari, din anul trei, şi m-am răzgândit. Profesorii se ţin de programa sovietică, sunt conservatori şi nu acceptă noile tehnologii“, e de părere basarabeanul.

A fotografiat oamenii străzii

După doi ani de design la Cluj, a plecat prin programul Erasmus la Academia de Arte Frumoase „Jan Matejko“ din Cracovia. „În Polonia, am făcut design grafic şi fotografie şi, la sfârşit de semestru, trebuia să prezint o lucrare de curs. Lipsit de inspiraţie, mergeam pe stradă şi am observat o groază de boschetari cu chipuri foarte expresive“, îşi aminteşte artistul.

image

Portretele boschetarilor din proiectul fotografic „I had a dream“ FOTO: sandumiha4.wix.com

I-a plătit şi i-a adus în studio, a pus muzică, le-a făcut câte un ceai şi i-a hrănit. „Când am început să-i fotografiez, mi-am dat seama că vreau să aflu mai multe despre ei şi i-am rugat să-mi povestească ce visuri aveau când erau copii“, spune Mihail. Aşa s-a născut proiectul fotografic „I had a dream“, pe care l-a expus ulterior într-o galerie la Cluj.

Un debut între două relaţii

Propriul lui vis rămânea cariera muzicală, care a prins contur pe neprins de veste, după o despărţire. „Am fost împreună cu o domnişoară, dar relaţia nu a mers. La sfârşit, am decis să ne scriem unul altuia versuri despre ce-a fost mai frumos între noi. Aşa a apărut mai întâi refrenul, care mi-a venit în cap când spălam vasele, şi apoi strofele piesei «See you soon»“, afirmă cântăreţul.

image

Secvenţă alături de iubita sa, Miss România 2011 FOTO: Arhivă personală

Inspirat de creaţiile lui Jack Johnson, John Mayer şi Glen Hansard, a compus apoi muzica şi în august piesa era gata. A înregistrat-o în studioul unor prieteni, care l-au ajutat să realizeze şi videoclipul. A filmat pe străzile din Cluj, în pădure la Făget şi în casa de cultură din Blaj.

Chiar dacă piesa a fost dedicată fostei iubite, în clip alături de Mihail apare actuala prietenă, Loredana Hrinciuc, câştigătoarea titlului Miss România 2011.

Pregăteşte încă două piese

Acum, băiatul cântă prin baruri şi pe la diverse evenimente, dar visează în continuare la o scenă mare. Până la Revelion, vrea să lanseze încă două piese. „Au fost momente când am vrut să renunţ, credeam că nu-mi va ieşi nimic. Am avut noroc de oameni care-mi spuneau că am voce bună şi merită să merg mai departe. Toţi mă întreabă când urmează albumul, dar mai am mult de muncit“, recunoaşte debutantul.

De aceeaşi părere e şi dirijorul Chişinău Youth Orchestra, Andriano Marian, prieten bun cu Mihail. „Este un băiat foarte talentat, dar mai are multe de învăţat. Nu a studiat canto, însă are carismă, potenţial şi stofă de un bun cântăreţ folk. E în avantajul lui că s-a lansat în România, dar Republica Moldova are nevoie de muzică de acest gen şi ar fi bine să cânte acasă“, îl laudă muzicianul.

A concurat la X-Factor

Mihail a participat la prima ediţie a concursului X-Factor România. A trecut câteva etape, dar a fost eliminat după ce a interpretat piesa lui Jason Mraz „I’m yours“. „Am cântat pe negativ, îmi pare rău că nu m-au lăsat pe scenă cu chitara“, îşi aminteşte tânărul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite