FOTO Cine este moldoveanul care îi răsfaţă pe australienii din Perth cu pizza italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim Bodrug îi învaţă pe australienii din Perth cum să facă pizza ca-n Italia Foto: Arhiva personală
Vadim Bodrug îi învaţă pe australienii din Perth cum să facă pizza ca-n Italia Foto: Arhiva personală

Plecat de la 20 de ani din Chişinău, Vadim Bodrug a învăţat la Veneţia şi la Roma să prepare pizza, iar acum face furori în Australia cu reţetele lui inspirate din bucătăria italiană.

A luat locul doi la Giropizza, cea mai mare competiţie europeană de gătit pizza, la Roma, şi e considerat unul dintre cei mai talentaţi pizza chefs din oraşul Perth din vestul Australiei, pentru cele 25 de feluri de pizza pe care le face după reţete proprii. Participă la show-uri culinare, apare în reviste de profil şi ţine regulat sesiuni de training pentru gurmanzii care doresc să stăpânească tainele bucătăriei italiene.

Chiar dacă stârneşte aplauze şi suspine ori de câte ori învârte aluatul în aer, Vadim Bodrug (30 de ani), originar din comuna Grătieşti, de lângă Chişinău, şi-a început aventura culinară în 2003, pe când spăla vasele într-un local din Veneţia. „M-am împrietenit cu un pizzaiolo pe nume Vincenzo, care venise din Bari. Am început să învăţ ajutându-l la lucru, până când am deprins tehnicile elementare de gătit“, ne-a povestit Vadim.

Inspirat de un maestru din Roma

Apoi a plecat într-un local din Fiumicino, lângă Roma, unde şi-a desăvârşit măiestria în această artă culinară. „La Roma, am început, practic, de la zero. Am fost frapat când am văzut pentru prima dată ce făcea bucătarul-şef cu aluatul de pizza, în aer. Am observat cum îl admirau clienţii şi mi-am spus că vreau să devin ca el. Lucram foarte mult ca să învăţ de la el, dar pasiunea mea a fost şi mai mare“, ne-a mai spus tânărul.

Pe atunci îşi dorea foarte mult să-şi cumpere o casă în oraşul portughez Albufeira, unde era fratele lui, însă cum potriveala de-acasă nu e totuna cu cea din târg, în 2011 a fost invitat să lucreze tocmai în Australia, ca bucătar-şef la restaurantul „Millioncino“ din vecinătatea Perth Arena.

„În Perth, cel mai mult îmi place natura şi aerul curat, ca la bunica. Toată lumea e amabilă, nu ai nicio frică să lucrezi şi să te bucuri de viaţă. Australienii au o economie foarte dezvoltată. Clienţii care vin în restaurant nu stau nicio clipă pe gânduri să-şi comande o sticlă de vin de 80 de dolari sau o pizza de 22 de dolari“, a susţinut bucătarul moldovean pasionat de caiac şi pescuit.

Nici gând să se întoarcă acasă

Când l-am întrebat dacă se gândeşte să revină pe plaiurile natale, Vadim a refuzat vehement. „Nu vreau să mă întorc în Moldova din cauza sărăciei în care am crescut, chiar dacă tatăl meu a fost profesor de chimie şi de biologie, iar mama a predat limba rusă. Acum, le mai am pe bunica şi pe o verişoară în ţară şi merg mai rar acolo. Tata locuieşte la Londra, mama - în Florenţa, iar fratele meu - în Albufeira. Cu ei mă întâlnesc o dată pe an, în Portugalia“, ne-a explicat Vadim, adăugând că, după ce-a absolvit Colegiul de Transporturi din Chişinău şi s-a văzut cu diploma de inginer în traficul de mărfuri şi de pasageri, singura lui şansă de a-şi găsi de lucru a fost să plece din Moldova. Apoi ne-a prezentat-o pe prietena lui, Anastasia, o rusoaică venită din Volgograd, care lucrează într-o spălătorie şi pe care-a cucerit-o cu talentul lui culinar.

Secrete din bucătărie

La sfârşit, ne-a dezvăluit şi secretul uneia dintre reţetele care l-au făcut faimos: Royal Chicken Pizza. Trebuie să faci un aluat clasic de pizza, dar fii atent la cantitatea de făină pe care o presari, după ce l-ai întins cu făcăleţul. Când aluatul are diametrul de minim 20 de centimetri, îl arunci în aer, astfel încât să-l poţi prinde gentil. După ce e gata, unge-l cu cremă de ardei. Apoi adaugi mozzarella, ciuperci, pui fript pe grill, măsline şi brânză Cheddar rasă, din abundenţă. Sare sau piper, dacă mai vrei, după gust. Poftă bună!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite