FOTO Cea mai mare colecţie privată de pălării de epocă de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oxana Munteanu are o pasiune faţă de pălăriile de epocă, pe care le-a colecţionat de la târgurile de anticariat din Strasbourg, Franţa şi din oraşul Baden-Baden din Germania. Cea mai veche pălărie din colecţia sa este din secolul XVII, iar cea mai recentă din secolul XX.

Femeia este medic stomatolog, iar interesul faţă de pălării i-a venit în Franţa, unde a locuit patru ani împreună cu familia sa. Aceasta spune că pălăria a găsit-o pe ea şi nu invers. „Locuind în Franţa vedeam că femeile purtau pălării. Într-o zi am mers la un târg de anticariat, unde m-a găsit pălăria pe mine şi nu eu pe ea. O femeie ce vindea pălării de epocă îmi zice: „doamnă e pălăria dvs. Nu. Da, e pălăria dvs”. M-am întors şi mi-am cumpărat pălăria pe care o port şi până azi”, spune Oxana despre cum şi-a cumpărat prima pălărie şi de atunci a şi început colecţionarea acestor obiecte de vestimentaţie.

Eleganţa timpurilor de odinioară

A continuat să le cumpere fără a avea un scop anume, fiind convinsă că pălăriile sunt un accesoriu al eleganţei şi feminităţii. În colecţia Oxanei se găsesc pălării cu boruri largi, pălării cu voaletă, pălării cu bijuterii naturale, pălării mini, pălării în formă de cupolă, pălării vintage şi pălării vechi de trei secole. Unele din ele au o poveste sentimentală, altele o poveste istorică.

image

Pălăriile de epocă au fost păstrate foarte bine de către femeile din Europa. Din relatarea Oxanei, am aflat că pălăriile erau ţinute în pungi şi păstrate la frigider ca să nu fie mâncate de molii, dar şi pentru menţinerea formei. Cea mai veche pălărie este din secolul XVII, în formă de semi-cupolă şi pietre naturale. Altă pălărie este cumpărată din oraşul Baden-Baden, de la un târg de lângă Opera Naţională. Oraşul Baden-Baden este cunoscut ca fiind un oraş al nobleţei, iar pălăria de acolo are o valoare sentimentală. „Ţin foarte mult la această pălărie, deoarce în Baden-Baden ne-am căsătorit şi ne-am cununat la Capela Ortodoxă Română „Mihail Sturdza” din acelaşi oraş”, îşi aminteşte Oxana despre călătoria în Germania.

oxana munteanu

Despre lucruri stilate 

Pălăriile de epocă sunt confecţionate din blană de iepure normandez, catifea şi fetru de lână. Pălăriile au fost accesorizate de către Oxana şi echipa sa de creaţie.

oxana munteanua

Cele mai recente pălării sunt din secolul XX. „Pălăria în formă de cupolă cu boruri mici este din anii 30, pe atunci se purtau pălării cu multe flori şi pene. Pălăria fedora de culoare azurie, cu boruri mari şi asimetrică este din iepure normandez. Panama e o altă formă de pălărie purată în anii 30. Din anii 40 am o pălărie de culoare violet din catifea, asimetrică, cu boruri mari. Am o pălărie tiroleză care se de către femeile ce locuiau în munţii Alpi”, spune Oxana prezentându-mi colecţia de pălării de epocă.

oxana munteanu

Accesoriu preferat de femei

Potrivit femeii, orice pălărie are o denumire, cum ar fi fedora, panama, în formă de cupolă, tiroleză şi teatrală. Pălăriile au fost restaurate de către Oxana şi echipa sa creativă. Acestea au folosit bijuterii, pene, flori, pietre naturale pentru accesorizare şi au păstrat tehnica specifică perioada din care provine pălăria de epocă. În colecţie se mai găsesc pălării pentru spectacole, pentru copii şi pentru călărie.

oxana munteanu

De asemenea, Oxana confecţionează pălării din fetru şi piele întoarsă la comandă pentru femeile din ţara noastră. Aceasta mai confecţionează manual bijuterii şi accesorii pentru femei sub genericul Kasandruţa. 

oxana munteanu

Oxana Munteanu are şi câteva sfaturi pentru femeile care doresc să-şi aleagă o pălărie potrivită. „Pentru faţa ovală se potrivesc toate tipurile de plării. Dacă are o formă pătrată, atunci trebuie să aleagă o pălărie asimetrică. Pentru femeile cu fruntea lată e potrivită plăria cu boruri mari şi calotă pe cap. Pălăriile de tip fedora se combină cu pantaloni şi rochii, iar cele cu boruri largi se poartă la costum sau la ţinute din două piese (bluză şi fustă).

oxana munteanu

E bine să ştim

Pe timpuri, pălăria se asocia cu libertatea, deoarece erau purtate de către robii ce şi-au recâştigat libertatea. În perioada 1784-1811, britanicii care purtau pălării erau obligaţi să plătească impozit. Ei trebuiau să aibă cu ei dovada plăţii acestei taxe, mai ales dacă erau opriţi de poliţişti pe stradă. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a adunat o colecţie de peste 5.000 de pălării în cei peste 50 de ani de domnie. Regina fiind renumită pentru faptul că le poartă doar o singură dată.

oxana munteanu
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite