Focar de pestă porcină în satul Beşghioz

Focar de pestă porcină în satul Beşghioz

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în satul Beşghioz, din UTA Găgăuzia. Într-o gospodărie individuală de la marginea satului, doi porci s-au îmbolnăvit, iar la câteva zile au murit. Animalele au fost incinerate şi înhumate. În localitate a fost declarată carantină pentru 45 de zile.

Solicitat de IPN, Vitalie Carauş, şeful Direcţiei supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a declarat că în gospodăria particulară s-au întreprins măsuri de dezinfecţie. Actualmente are loc recensământul animalelor în toată localitatea şi aplicarea măsurilor de carantină.
 
La intrările şi ieşirile din localitate au fost instalate filtre, unde unităţile de transport sunt verificate şi dezinfectate. Filtrele sunt asigurate de carabinieri, poliţia locală şi medicii vetrinari. Dacă aceştia vor depista produse din porc şi carne de porc, le vor confisca şi distruge.
 
Deţinătorii de animale din localitate nu au voie să transporte porcine vii sau carne înafara gospodăriei. Sacrificarea animalelor se permite doar în propria gospodărie, sub controlul strict al medicului veterinar, şi doar pentru consum propriu.
 
Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, dar este letală pentru porcii domestici şi mistreţi.
 
Acesta este al doilea focar de pestă porcină din satul Beşghioz. În luna mai a anului trecut, în localitate a mai fost înregistrat un focar de pestă porcină. Atunci au fost afectate trei gospodării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: