Fiecare al patrulea moldovean crede că noul coronavirus nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
covid

Deşi Republica Moldova se află deja de aproape zece în luni în pandemia COVID-19, procentul celor care consideră că este probabilitate mică că se vor infecta rămâne foarte înalt. O problemă majoră cu care se confruntă autorităţile în gestionarea pandemiei este vulnerabilitatea cetăţenilor faţă de tot felul de informaţii false cu privire la noul coronavirus, care bântuie în spaţiul mediatic.

Datele Barometrului de Opinie Publică arată că fiecare al patrulea respondent crede că COVID-19 nu există şi este un mit.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Vasile Cantarji, sociolog „CBS-Research”, a menţionat că procentul celor care nu cred în COVID-19 este concentrat în mediul rural. 31% din respondenţii de la sate consideră astfel. 47% este ponderea celor cu un nivel scăzut de studii.

„Or aflându-ne deja în a zecea lună de pandemie în Republica Moldova, am încercat să vedem şi experienţa personală a respondenţilor. În acest moment, 3% din respondenţi dispun personal de experienţă de luptă cu COVID-19, fiindu-le confirmat statutul pozitiv. Alţii4,1% au asemenea experienţă în gospodărie, în familie”, a menţionat Vasile Cantarji.

O treime din intervievaţi cunosc personal pe cineva care a fost testat pozitiv la COVID-19. Şi în acest caz se creează o corelaţie inversă cu indicatorii privind mitul şi probabilitatea de a se infecta. Or, persoanele care dispun de o asemenea experienţă tind deja să nu mai creadă că noul coronavirus nu există.

Întrebaţi cât cred că va mai dura pandemia, 40% din respondenţi au menţionat că nu şi-au pus o astfel de întrebare. În rest, lumea începe a se împăca cu ideea că această criza va mai dura: 32,5% – va dura mai mult de un an, 13,7% – va dura încă un an, 9,6% – va dura încă jumătate de an, 3,5% – va dura încă 2-3 luni, 1,5% – va dura încă o lună şi 0,9% – criza a luat sfârşit.

Întrebaţi cum apreciază modul în care autorităţile au gestionat lucrurile în legătură cu pandemia COVID-19, cei mai mulţi – 30,8% – au răspuns „nici..nici”. 23,6% consideră că au gestionat „rău”, 21,3% – „foarte rău”, iar alţi 14,5% – „bine”. 8,1% din intervievaţii au declarat că nu pot răspunde, iar doar 1,6% au declarat că autorităţile au gestionat „foarte bine”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite