Fiecare a cincea angajată din Moldova este supusă hărţuirii sexuale la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a supus dezbaterilor publice, pe particip.gov.md, un proiect de lege care prevede modificarea unor acte legislative şi care are ca scop revizuirea cadrului legislativ naţional privind hărţuirea sexuală la locul de muncă şi studii. Alina Andronache, reprezentata Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus pentru IPN că proiectul de lege este unul foarte necesar.

Potrivit proiectului, forme subtile de hărţuire sexuală la locul de muncă sunt privirile nepotrivite, îmbrăţişările fără permisiune, glumele şi limbajul cu conotaţie sexuală, iar formele grave de hărţuire sunt: cerinţa de a întreţine relaţii sexuale pentru recompensă, folosirea forţei sau a ameninţărilor pentru a avea relaţii sexuale etc.

În proiect se spune că Inspectoratul de Stat al Muncii este responsabil de controlul respectării de către angajator a prevederilor incluse în Codul Muncii, care prevede obligaţia angajatorului de a întreprinde măsuri de prevenire şi combatere a hărţuirii sexuale. Însă, potrivit proiectului, din Cod lipsesc prevederi care ar responsabiliza şi penaliza angajatorii care cunosc despre existenţa actelor de hărţuire în cadrul întreprinderii, dar nu întreprind măsurile necesare pentru a face ceva, dar pot obstrucţiona procesul de raportare a acestor cazuri.

Proiectul prevede completarea Codului educaţiei cu un capitol – prevenirea şi eliminarea hărţuirii sexuale în instituţiile de învăţământ. Se propune crearea unui mecanism de raportare a cazurilor de hărţuire sexuală, în baza căruia va fi dezvoltat cadrul normativ secundar şi modificat Codul de etică al cadrului didactic. În prezent, cadrul legal nu obligă instituţiile de învăţământ să adopte proceduri interne de combatere a hărţuirii sexuale, fapt ce face dificilă prevenirea fenomenului. Totodată, măsurile, acţiunile sau instrumentele de combatere a fenomenului hărţuirii sexuale în rândul persoanelor ce-şi fac studiile în învăţământul superior, nu sunt clar reflectate în Codul Educaţiei.

De asemenea, se propune completarea Legii cu privire la avocatură, a Legii cu privire la organizarea activităţii notarilor şi a Legii privind executorii judecătoreşti, cu prevederi referitoare la hărţuirea sexuală la locul de muncă. Acestea urmează să fie completate cu atribuţii privind elaborarea şi diseminarea regulamentelor de prevenire a hărţuirii sexuale şi discriminării. Totodată, se impune necesitatea amendării Codului Contravenţional, propunerile fiind înaintate Ministerului Justiţiei pentru analiză şi promovare.

Alina Andronache, reprezentata Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus pentru IPN că proiectul de lege este unul foarte necesar şi că acesta este pentru a doua oră supus dezbaterilor publice. Centrul pe care îl reprezintă de mai mulţi ani vine cu recomandări de ajustare a cadrului naţional legislativ pe acest segment. Au fost făcute studii analitice, expediate propuneri şi s-a insistat ca în planurile de acţiuni ale ultimelor guverne prevenirea si combaterea hărţuirii sexuale la locul de muncă şi studii să fie o prioritate.

Alina Andronache afirmă că despre impactul proiectului de lege se va putea discuta doar după ce va fi formulată ultima variantă. „Ceea ce se regăseşte acum în proiect în domeniul educaţional nu este suficient. Vom analiza minuţios tot proiectul şi vom reveni cu o poziţie publică şi cu propuneri exacte de amendamente”, a spus Alina Andronache.

În nota informativă a proiectului se spune că fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărţuire sexuală la locul de muncă, iar patru femei din 100 se confruntă cu forme grave de hărţuire sexuală la locul de muncă. Studiile realizate în domeniu arată că hărţuirea sexuală afectează sănătatea fizică, psiho-emoţională, dar şi mediul profesional. Fenomenul afectează calitatea muncii prestate, influenţând negativ şi performanţele în domeniul educaţional.

https://www.ipn.md/ro/fiecare-a-cincea-angajata-este-supusa-hartuirii-sexuale-la-7967_1071116.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite