Femeile din Moldova pot fi auzite doar unindu-şi forţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Democraţia în Moldova poate fi dezvoltată şi asigurată prin împuternicirea femeilor.
Democraţia în Moldova poate fi dezvoltată şi asigurată prin împuternicirea femeilor.

Republica Moldova trebuie să asigure mai multe servicii pentru femeile din diferite grupuri. Totodată, democraţia în Moldova poate fi dezvoltată şi asigurată prin împuternicirea femeilor. Pentru Sugestiile au fost făcute la a doua ediţie a forumului public „Parteneriat pentru o Moldovă Inclusivă şi Prosperă: Femeile Contează!”.

Potrivit statisticilor prezentate la forum, în Moldova 19% din mandatele în Parlament şi 17% în consiliile municipale şi locale revin femeilor, iar aceasta este sub nivelul standardelor internaţionale şi angajamentelor asumate de Republica Moldova. Femeile migrante se confruntă cu probleme de adaptare, 6 din 10 femei care revin de peste hotare nu reuşesc să se angajeze. De asemenea, în ţară fiecare a 6-a femeie a fost supusă cel puţin o singură dată violenţei fizice, iar cele infectate cu HIV nu beneficiază de servicii medicale. 70% din femeile cu dizabilităţi sunt vulnerabile la orice tip de abuz, iar fiecare a doua femeie de etnie romă nu frecventează şcoala primară, transmite IPN.

Participanţii la forum au menţionat că este necesar de pregătit programe speciale pentru angajarea şi implicarea în programe de voluntariat a femeilor cu vârsta de peste 50 de ani. De asemenea, este solicitată dezvoltarea serviciilor medicale pentru femeile infectate cu HIV şi excluderea discriminării acestora în sistemul medical.

Ministrul mediului din Estonia, Mati Raidma, care se află în vizită oficială la Chişinău, a spus la forum că la ultimele alegeri parlamentare din ţara sa numărul de femei care au ajuns parlamentare s-a majorat. De asemenea, estonienii au votat ca în Parlamentul European să fie reprezentaţi de către 3 bărbaţi şi de tot atâtea femei. Mati Raidma a adăugat că pentru promovarea femeilor în Estonia a fost creat Sindicatul femeilor, din care fac parte toate parlamentarele, indiferent de partidul pe care îl reprezintă.

Forumul este la a doua ediţie şi a fost organizat de către ONU în Republica Moldova. Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU în Moldova, a spus că femeile din Moldova trebuie să înţeleagă că doar unindu-şi forţele se pot face auzite.

Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor, care a evaluat Republica Moldova în octombrie 2013 privind realizarea angajamentelor ce ţin de împuternicirea femeilor şi egalitatea genurilor, a reiterat persistenţa atitudinilor patriarhale şi stereotipurilor profund înrădăcinate în ceea ce priveşte rolul bărbaţilor şi femeilor în societate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite