Expert: 64% din familiile din Republica Moldova se află sub pragul sărăciei

Expert: 64% din familiile din Republica Moldova se află sub pragul sărăciei

Bătrânii şi copiii sunt cei mai afectaţi de sărăcie

Un studiu realizat de cercetători de la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică de la Chişinău (IEFS) relevă că în anul 2011, linia subiectivă a sărăciei în Republica Moldova a constituit 3.641,2 lei moldoveneşti (sau 229 de euro) în expresie bănească şi se aflau 64% din gospodăriile casnice ale ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Sărăcia subiectivă variază în dependenţă de mărimea şi tipul localităţii: oraş mare, oraş mic, sat. Cu cât localitatea în care se află gospodăria casnică este mai mică, cu atât evaluarea resurselor necesare gospodărie pentru “de a o duce de azi pe mâine” se reduce cu 10,2%", constată Tatiana Colesnicova, cercetător la IEFS. 

"Se evidenţiază o dependenţă stabilă între evaluarea minimului de resurse necesare gospodăriei pentru “de a o duce de azi pe mâine” şi prezenţa copiilor până la 18 ani în gospodăria casnică, adică gospodăriile casnice cu copii minori. Cu cât este mai mare numărul de copii minori în gospodăria casnică evaluarea resurselor necesare gospodăriei pentru “de a o duce de azi pe mâine” creşte cu 5,2%.

Gospodăriile casnice cu cinci şi mai mulţi membri apreciază resursele sale minime cu 21% mai ridicate comparativ cu gospodăriile casnice formate dintr-o persoană. Evaluarea minimului de resurse necesare gospodăriilor casnice pentru “de a o duce de azi pe mâine” depinde de sexul capului gospodăriei casnice. Astfel, la bărbaţi acest indice este mai mic cu 5,7% decât la femei.

De asemenea, se evidenţiază dependenţa volumului resurselor băneşti necesare gospodăriilor casnice pentru satisfacerea nevoilor minime de vârstă şi nivelul de studii a capului gospodăriei casnice", precizează cercetătoarea.

Subiect de film

Din cauza sărăciei, mai mulţi moldoveni au plecat în lume în căutarea unui loc de muncă. Şi-au lăsat copiii în grija rudelor ori de capul lor. Fiecare al optulea copil din Republica Moldova are unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare, arată un studiu realizat anul trecut. Aceştia sunt lăsaţi fie cu buneii, fie cu persoane străine sau, în unele cazuri, sunt nevoiţi să-şi poarte singuri de grijă.

Evaluatorii au depistat şi 175 copii care stau singuri. De multe ori asistenţii sociali află târziu despre minorii în astfel de situaţii. Soarta a doi copii rămaşi singuri acasă după ce mama lor a plecat „la Italia“ a ajuns subiect de film. „Arrividerci“ prezintă povestea a doi fraţi care de Paşti şi-au copt singuri un cozonac. Pelicula a cules zeci de premii internaţionale şi a fost proiectat inclusiv în Parlamentul European

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: