Examenele naţionale de absolvire din sesiunea 2020, anulate în R.Moldova

Examenele naţionale de absolvire din sesiunea 2020, anulate în R.Moldova

Examenele naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea 2020, sunt anulate. Parlamentul a susţinut, în şedinţa din 21 mai, proiectul de lege înaintat de Guvern în acest sens, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ministrului educaţiei, culturii şi cercetării, Igor Şarov, pentru elevii care finalizează clasa a IX-a şi, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele şcolare şi media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci). În acest sens se vor calcula notele pentru probele de examen în baza notelor obţinute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obţinute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, respectiv a claselor X-XII la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a care nu reuşesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele şcolare şi media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), precum şi restanţierii din anii precedenţi vor putea susţine examenul în următoarea sesiune, în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice şi în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Ministrul Igor Şarov a menţionat că absolvenţii vor primi diplome de bacalaureat după acelaşi model care a fost până în prezent şi că îşi vor putea face studiile în instituţiile de învăţământ superior atât din ţară, cât şi de peste hotare. Pentru restanţierii din sesiunile anterioare care s-au înscris în această sesiune va fi organizată o sesiune de examen în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice, dar cu siguranţă nu se va organiza până la 30 iunie, când expiră starea de urgenţă în sănătate publică. Actualmente, sunt circa două mii de elevi restanţieri.

Legea privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examene 2020, va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

https://www.ipn.md/ro/examenele-nationale-de-absolvire-din-sesiunea-2020-anulate-7967_1073691.html

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: