FOTO Ce hram poartă şcolile din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar domnitori şi mari scriitori au dat numele şcolilor din Moldova. Unele licee şi gimnazii au fost botezate după oameni cunoscuţi doar în satele lor. I-am scos din anonimat pe câţiva dintre ei.

Marcu Tarlev, Valeriu Bulicanu sau Anton Guzun sunt nişte necunoscuţi pentru cei mai mulţi dintre noi. Ei sunt însă respectaţi în satele lor de baştină, numele lor fiind înscrise cu litere aurite pe panourile de la intrarea în gimnazii sau licee. Printre cei onoraţi sunt foşti directori de şcoală, eroi căzuţi la datorie sau artişti din partea locului.

FIUL UNUI DEPUTAT DIN SFATUL ŢĂRII

Gimnaziul din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, poartă deja de 15 ani numele lui Alecu Mare. Căutând pe Internet, n-am găsit nicio informaţie despre el. În ajutor ne-a sărit Elena Gârneţ, directoarea instituţiei. „Alecu Mare a fost un consătean de-al nostru, fiul lui Gheorghe Mare, deputat în Sfatul Ţării. Alecu a contribuit la dezvoltarea culturală a localităţii noastre. Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut în România, unde, prin intermediul asociaţiei Pro Basarabia-Bucovina, a ajutat tineri basarabeni să-şi facă studiile peste hotare“, ne lămureşte profesoara.

Alecu Mare a decedat în 1998, la vârsta de 72 de ani, iar şcoala îl comemorează anual. „Anul trecut, ne-a vizitat nepoata lui din Germania şi a vrut să stabilim o legătură mai strânsă“, se bucură Elena Gârneţ.

DIRECTORI ŞI DUPĂ MOARTE

La nord, în satul Leuşeni din raionul Hânceşti, găsim Liceul „Cezar Radu“. Acesta a fost fiul directorului primei şcoli din sat construite după cel de-al Doilea Război Mondial. „Iorgu Radu a condus şcoala ridicată în 1948, lângă biserică. Astăzi au rămas doar pereţii. Familia s-a refugiat în România, în 1953. Cezar a venit la noi în vizită în 1999, iar un an mai târziu a plecat la cei drepţi“, rememorează Maria Rus, directoarea liceului.

În 2003, administraţia a discutat cu elevii şi a decis să boteze noul gimnaziu cu numele lui. „Era un om foarte cult,profesor de semiotică şi un consătean cu care ne mândrim“, ne explică managerul şcolar.

image

Lecţii la clasele primare la Liceul ƒ„Cezar Radu“ FOTO: Arhiva Şcolii

Şi gimnaziul din satul Ivanovca, tot din raionul Hânceşti, a fost numit în cinstea primei directoare - Xenia Evteeva. „Venise la noi din Rusia şi a descoperit că orele se ţineau într-o fostă baie publică. A ridicat o şcoală nouă, unde a predat limba rusă, dedicând elevilor 45 de ani de viaţă. A fost un om cu inimă de aur. A murit în 1997“, precizează Nina Ţâbuleac, actuala directoare.

PREŢUIT PENTRU CURAJ

Gimnaziul din satul Selemet, din Cimişlia, poartă numele lui Sergiu Coipan - un poliţist căzut la datorie, care a învăţat în această şcoală. „După absolvire, a făcut şcoala de aviaţie din Harkov. Când s-a întors în ţară, s-a angajat la Ministerul de Interne, în departamentul de combatere a crimelor. Era un băiat foarte curajos. A fost împuşcat mortal în timp ce reţinea nişte criminali periculoşi“, povesteşte Maria Ciocoi, managerul gimnaziului.

Tragica întâmplare a avut loc în 2005, iar şcoala a fost numită în cinstea lui Sergiu un an mai târziu. „Mama lui încă trăieşte în sat. Elevii noştri o ajută, ea vine la 1 septembrie şi la ultimul sunet. De ziua morţii lui Sergiu, organizăm o comemorare, iar în holul şcolii avem fotografia lui gravată în piatră“, spune dascălul.

image

Liceul „Alecu Mare“ este botezat în cinstea unui fiu al deputatului din Sfatul Ţării FOTO: Arhiva Şcolii

ŞI-A EXPUS TABLOURILE ÎN ŞCOALĂ

Şcoala medie din satul Leuşeni, raionul Teleneşti, a fost redenumită anul trecut în „Eleonora Romanescu“, în cinstea celebrei pictoriţe. Plasticiana, în vârstă de 86 de ani, a fost fericită să afle că şcoala pe care a absolvit-o decenii în urmă îi poartă numele. „Ne vizitează foarte des, iar în două săli de clasă sunt expuse tablourile ei. Ultima dată a venit în decembrie“, afirmă Rita Nicolaev, profesoară de limbă rusă.

Şi alte instituţii de învăţământ din ţară au fost numite după oameni de cultură încă în viaţă, cum ar fi dirijorul Nicolae Botgros sau scriitorul Spiridon Vangheli, şi, desigur, în memoria unor personalităţi marcante ca Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi sau Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.  La sud, două şcoli poartă numele marilor actori Ecaterina Malcoci şi Dumitru Caraciobanu, care au format un cuplu în timpul vieţii. ;

Denumire populare

Poetul Mihai Eminescu a dat numele celor mai multor instituţii de învăţământ din ţară. Ceva mai puţine îl omagiază pe povestitorul Ion Creangă şi pe domnitorul Ştefan cel Mare. Urmează şcolile numite după Mihail Sadoveanu, Vasile Alecsandri, Mihai Viteazul şi Mihail Kogălniceanu. Unele au, însă, denumiri neobişnuite, precum „Elada“, „Prometeu“ sau „Meşterul Manole“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite