Elicopterul SMURD pentru Republica Moldova va interveni începând cu anul viitor

Elicopterul SMURD pentru Republica Moldova va interveni începând cu anul viitor

Elicopter SMURD FOTO: Adevărul

Ieri, la Iaşi, a fost lansat proiectul transfrontalier România – Republica Moldova – Ucraina privind asistenţa medicală urgentă SMURD.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit proiectului, România va achiziţiona un elicopter dotat cu echipamente necesare asistenţei medicale de urgenţă care va opera pe ambele părţi ale frontierei. Moldova, la rândul său, va cumpăra şase unităţi de transport: două pentru descarcerări grele, două pentru descarcerări medii, un laborator chimic şi o maşină pentru transportarea sinistraţilor.

Potrivit şefului Serviciului Situaţii Excepţionale, Mihail Harabagiu, aparatul de zbor va interveni pe tot teritoriul ţării, nu doar în zona transfrontalieră şi este gata să acopere inclusiv regiunea transnistreană, deşi acest aspect urmează a fi discutat cu reprezentanţii regiunii autoproclamate.

„Ca timp, aparatul va ajunge de la Iaşi la Chişinău în circa 40 de minute. Nu sunt necesare piste separate. El se poate aşeza pe orice teritoriu unde nu sunt obstacole, bunoară un drum sau în câmp. Acum se lucrează asupra caietului de sarcini şi până la finele anului aparatul va fi achiziţionat. Vom mai avea cursuri de instruire, iar in primul trimestru a anului viitor el va fi gata să intervină”, a declarat şeful DSE.

„Noi vom interveni terestru. Paramedicii urmează a fi pregătiţi, dar noi avem deja o practică destul de bogată la capitolul intervenţii. Pentru o maşină de descarcerare sunt necesare cinci persoane. Ne vom încadra perfect cu personalul pe care îl avem acum la serviciul”, a mai spus Mihail Harabagiu.

Proiectul este evaluat la suma de 6,7 milioane de euro, dintre care aproape două milioane vor reprezenta investiţia statului nostru.
Pentru implementarea serviciului SMURD, Moldova var primi asistenţa unui consultant român care va ajuta la întocmirea planului concret de crearea a serviciului.

 Două intervenţii pe minut

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este un serviciu de intervenţie medicală rapidă din România, diferit de ambulanţă. Pe lângă personalul medical, la SMURD activează pompieri militari care acordă asistenţă medicală urgentă. Toate bazele SMURD sunt dotate cu maşini şi elicoptere. Printre proiectele SMURD se numără sistemul de telemedicină şi un avion pentru transportarea pe distanţe lungi. În 2012, serviciul a intervenit, în medie, în 630 de cazuri zilnic, câte două pe minut. Timpul mediu de răspuns al echipajelor este de zece minute.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: