Aproape 6.400 de elevi au fost abuzaţi în prima jumătate de an şcolar. Cele mai multe cazuri au fost raportate de colegii copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul semestru al anului de studii 2013-2014, Ministerul Educaţiei a colectat, din raioanele ţării, mai multe date privind cazurile de violenţă faţă de copil. Rezultatele au fost prezentate astăzi într-un raport al şefilor de la Educaţie.

Angajaţii din sector, fiind sesizaţi de copii şi părinţi, au identificat în această perioadă 6.332 cazuri de violenţă faţă de copii, cu o treime mai mult decât primăvara trecută. Cifra cuprinde 3.026 de cazuri de abuz fizic, 1.940 de cazuri de abuz psihologic, 1.164 semnalări de neglijare, 159 cazuri de exploatare prin muncă şi 43 de abuzuri sexuale. Aproape 400 de abuzuri au fost clasate drept grave, iar asistenţii sociali au fost anunţaţi să ia măsuri.

Cei mai responsabili s-au adeverit a fi elevii care au semnalat 2.404 de cazuri în care colegii lor erau abuzaţi, iar părinţii şi personalul non-didactic au raportat 638 şi, respectiv, 619 cazuri. Potrivit datelor raportului, la mai multe cazuri de violenţă au fost supuşi băieţii- 4.154 de cazuri, în comparaţie cu 2.178 de cazuri în care au fost implicate fetele.

Unele cazuri au fost semnalate de către profesori, iar ministrul Educaţiei Maia Sandu a subliniat că, deşi cifra este alarmantă, ea denotă o implicare şi o colaborare a cadrelor didactice. „Acţiunile de prevenire a violenţei nu dau rezultatele scontate şi, drept consecinţă, numărul cazurilor de abuz faţă de copii este în creştere, iar ministerul este zilnic sesizat asupra cazurilor de violenţă care ar putea fi prevenite şi soluţionate în cadrul instituţiilor de învăţământ“, a afirmat Maia Sandu. Ministrul Educaţiei s-a arătat îngrijorată şi de faptul că „există încă directori de instituţii care nu raportează cazurile de abuz faţă de copii pentru a nu dăuna imaginii instituţiei, iar unii angajaţi sunt intimidaţi şi nu se simt în siguranţă sesizând cazurile de violenţă“, a declarat Maia Sandu.

Pentru anul 2014, Ministerul Educaţiei îşi propune să contribuie la crearea unui mecanism care va monitoriza cazurile de abuz. Ministerul a făcut recomandări de a introduce modulul privind prevenirea şi protecţia copiilor faţă de violenţă în curricula de formare iniţială şi continuă a cadrelor didactice.

Amintim că Procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţămînt în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului a fost aprobată prin ordinul Ministerului Educaţiei la 22 februarie 2013.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite