Doar circa 5% din populaţia R. Moldova s-a vaccinat contra COVID-19

Doar circa 5% din populaţia R. Moldova s-a vaccinat contra COVID-19

Circa 5% din populaţia Republicii Moldova s-a vaccinat contra noului coronavirus. Cu ambele doze, rata de acoperire constituie 0,6%. În total, până în prezent în ţară au fost recepţionate peste 785 de mii de doze de vaccin, iar pe 24 mai urmează să mai ajungă un lot de 45 de mii de doze de ser AstraZeneca, acordate prin platforma COVAX, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele au fost prezentate joi, 13 mai, într-o conferinţă de presă, organizată de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

Epidemiologul Angela Paraschiv a declarat că, până în prezent, în total au fost administrate 202 883 de doze de vaccin anti-COVID-19. Cu ambele doze au fost imunizate 27 129 de persoane. Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în rândul lucrătorilor medicali, aceasta  depăşind 80%. Din totalul persoanelor imunizate, majoritatea sunt bărbaţi – aproape 60%.

Reacţiile adverse au manifestat 0,68% din persoanele imunizate. Din cele peste 1 200 de reacţii adverse, doar 53 au fost moderate, iar restul uşoare. Reacţii severe nu s-au înregistrat.

Angela Paraschiv a menţionat că, printre cele peste 202,8 mii de persoane vaccinate, 335 de persoane (0,17%) au fost confirmate cu COVID-19, în medie, după 12 zile de la imunizare. Epidemiologul a explicat că după administrarea primei doze persoana nu este protejată încă. Este necesară administrarea ambelor doze pentru a avea o protecţie imună completă.

Începând cu 11 mai, a fost lansată gradual etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Membrii Comitetului Naţional de Coordonare a Imunizării au aprobat contigentele de persoane care vor fi imunizate. Procesul de vaccinare se desfăşoară în cadrul centrelor de vaccinare din ţară, dar şi prin organizarea echipelor mobile care se vor deplasa la persoanele vârstnice cu mobilitate redusă.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, până pe 12 mai, în Republica Moldova s-au înregistrat 253 173 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanţul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 5 981.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările