Din august, moldovenii se vor programa la medic pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile soluţii informatice de facilitare a fluxului de pacienţi vor fi implementate cu începere din luna august Foto: Adevărul
Noile soluţii informatice de facilitare a fluxului de pacienţi vor fi implementate cu începere din luna august Foto: Adevărul

Fişe medicale electronice, diagnostice şi analize de laborator transmise online şi alerte de urgenţă făcute direct pe telefoanele mobile ale pacienţilor sunt câteva din prevederile strategiei eSănătate 2020.

Din această vară, ne vom putea programa online la medicul de familie, vom putea vizualiza fişa electronică de sănătate oricând dorim, pe PC-ul de-acasă sau orice dispozitiv portabil conectat la internet şi vom primi pe e-mail rezultatele analizelor de laborator.

Toate aceste facilităţi fac parte din strategia eSănătate 2020, elaborată de Ministerul Sănătăţii, împreună cu cel al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei. Potrivit documentului, prin implementarea acestei strategii, toate datele ce ţin de înregistrarea, programarea pacienţilor, consultaţiile medicale, sesiunile de tratament şi analizele de laborator vor fi automatizate. Vor fi înregistrate riscurile de sănătate ale tuturor pacienţilor, împreună cu parametrii lor vitali şi preparatele farmaceutice prescrise anterior. Medicii vor putea genera instantaneu rapoarte în legătură cu activitatea lor şi va fi facilitată comunicarea prestaţiilor către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Cum ne vom programa la medicul de familie

Potrivit şefului Serviciului e-Transformare din cadrul Ministerului Sănătăţii, Alexandru Roşioru, toate aceste facilităţi vor fi stocate pe serverele de tip cloud gestionate de Centrul de Guvernare Electronică, iar de dezvoltarea lor se ocupă compania românească Romanian Software Company, împreună cu o firmă subsidiară din Moldova şi specialiştii din cadrul programului Irex Novateca, a căror sarcină este să-i înveţe pe medici cum să utilizeze aplicaţiile din cadrul suitei de servicii eSănătate.

„Peste două luni lansăm serviciul de programare electronică a pacienţilor la medicii de familie, în câteva centre-pilot. Deja în două săptămâni le instalăm în cele 20 de centre ale medicilor de familie din totalul de 272. Vor fi în Chişinău, Străşeni, Ungheni, Cahul, Briceni, Donduşeni, pe tot teritoriul ţării“, a precizat Roşioru.

Acesta a adăugat că soluţiile de programare electronică la consultaţii şi analize şi cele de acces online la fişele medicale funcţionează cu succes în Estonia, Norvegia şi Germania şi că Moldova va fi prima ţară din regiune unde vor fi implementate.

Conform strategiei, până în 2016 va fi implementat un sistem informaţional de supraveghere a bolilor transmisibile, până în 2018 Dosarul Electronic de Sănătate va fi funcţional în toate centrele medicale din ţară, iar până în 2020 vom avea servicii complete de diagnostic, consultaţie şi monitorizare medicală la distanţă şi soluţiile tehnice de alertare de urgenţă, pentru pacienţi.

Strategie, doar pe hârtie

Potrivit specialistului Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Ţurcanu, implementarea strategiei eSănătate 2020 e benefică pentru sistemul de sănătate moldovenesc, din perspectiva accesibilităţii pacienţilor la servicii medicale de bună calitate şi a scăderii costurilor implicate de acestea.

Totodată, prin dezvoltarea platformei de telemedicină, doctorii vor avea acces mai uşor la date privind consultaţiile şi diagnosticele pentru pacienţii din ţară. „Un astfel de sistem funcţionează foarte bine între Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie şi secţia de Neurochirurgie a Spitalului Municipal din Bălţi şi merită să fie extins. Problema e că Ministerul Sănătăţii dezvoltă multe strategii, dar puţine dintre acestea sunt şi implementate. În Moldova cu greu e pusă în practică o strategie pe termen lung, fiindcă peste patru ani trebuie s-o actualizezi“, a spus expertul.

Ghenadie Ţurcanu a adăugat că soluţiile de comunicare electronică cu pacienţii vor avea succes mai mult în mediul urban şi mai puţin în sate, fiindcă acestea sunt populate în mare parte de bătrâni care fie n-au acces la internet, fie au cunoştinţe minime de utilizare a calculatorului.

Cât costă eSănătatea

Cheltuielile pe care le implică strategia eSănătate 2020, aflată deocamdată în faza de dezbateri publice, au fost estimate la circa 24 de milioane de dolari. Chiar dacă nu au fost identificate resursele financiare necesare aplicării programului, Ministerul Sănătăţii mizează pentru finanţare pe bugetul de stat, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite