Descoperiri arheologice în pădurea de lângă Stolniceni, raionul Hânceşti

Descoperiri arheologice în pădurea de lângă Stolniceni, raionul Hânceşti

Foto simbol

Oseminte ale geţilor, care se presupune că ar fi fost sacrificaţi în timpul unor ritualuri străvechi, au fost descoperite de către un grup de savanţi din România. Aceştia cercetează obiectele şi rămăşiţele umane găsite în urma săpăturilor efectuate pe teritoriul unui sit de lângă Stolniceni, Hânceşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii au propus ca situl să fie inclus într-un traseu turistic internaţional, transmite postul public de televiziune.
 
Pentru prima dată o echipă de cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a ajuns aici în perioada interbelică. De atunci, interesul sporit al arheologilor pentru acest loc s-a datorat aşezării neobişnuite a habitatului getic, şi anume forma de potcoavă a localităţii, nemaiîntâlnită încă până la acea vreme.
 
„Este o incintă fortificată, interpretată anterior ca o fortificaţie, ca o cetate, însă cu descoperiri în interior care par a fi mai puţin obişnuite pentru o aşezare umană fortificată, trimit la ideea unor sacrificii dedicate zeilor, divinităţi”, afirmă Andrei Corobcean, lector universitar, USM.
 
La săpăturile arheologice participă şi cercetători din România. Aceştia speră că osemintele găsite anul acesta pe teritoriul sitului vor da răspunsuri la mai multe întrebări legate de modul de viaţă şi obiceiurile strămoşilor. „Urmează să le ridicăm din teren, le curăţăm, reconstituim, pentru a putea face măsurători. Urmează să stabilesc pe ele vârsta individului, sexul lor, bolile”, susţine Alexandra Comşa, antropolog, România.
 
În 1996, câţiva săteni au găsit într-o zonă apropiată cetăţii un vas de lut cu peste 50 de monezi, de pe timpul lui Filip al II-lea al Macedoniei. Comoara este cunoscută sub numele de Tezaurul de la Stolniceni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările