Politicienii care umblă cu colindul sau compun Pluguşorul. Tradiţiile pe care le păstrează aleşii poporului pentru sărbătorile de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii de la Chişinău recunosc că doar la sate se mai păstrează atmosfera tradiţiilor şi obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă, iar colinda sau uratul au rămas mai mult o amintire din copilărie. Totuşi, unii aleşi din Parlament susţin că merg să colinde pe la case, cunosc tradiţii străvechi din această perioadă sau obişnuiesc să compună urări personalizate.

Fostul deputat liberal Valeriu Munteanu, ministru în exerciţiu al Mediului, recunoaşte că nu a mai mers cu uratul sau nu a colindat din copilărie, dar susţine că obişnuieşte la întâlnirea cu prietenii sau cu rudele să cânte colinzi, să înveţe altele noi sau să zică o urătură. Valeriu Munteanu mai spune că o tradiţie pe care o respectă an de an este săbătorirea în familie a Crăciunului pe stil nou, iar Crăciunul pe vechi este săbătorit cu „familia mare”. „Un principiu de-al nostru este să săbătorim anume în familie Crăciunul şi Revelionul. Primim colindători, urători şi folosim această perioadă din an pentru consolidarea familiei”, a menţionat politicianul. 

Tradiţia borşului scăzut şi Pluguşor inedit de la deputatul Tudor Deliu

Reprezentantul Partidului Liberal Democrat Tudor Deliu spune că a făcut un obicei din a săbători trecerea dintre ani cu părinţii şi rudele la ţară. „O altă tradiţie o avem de Crăciun când plecăm la naşi şi mai apoi petrecem timpul în familie cu copiii. Pe masa de Crăciun nu lipsesc bucatele tradiţionale, cum ar fi răciturile sau sarmalele, iar a doua zi pregătim tradiţionalul borş scăzut, un obicei pe care noi îl mai păstrăm în familie”, a afirmat Tudor Deliu.

Deputatul spune că este adeptul tuturor tradiţiilor folclorice şi dezvăluie că ştie pe din afară foarte multe colinzi străvechi, Pluguşorul tradiţional. „Când activam la Academia de Administrare Publică nu trecea nicio sărbătoare de Anul Nou fără să vin cu Pluguşorul. Este o tradiţie ca acolo unde sunt să fac o urare cu Pluguşorul specifică instituţiei în care activez. Aşa am făcut zeci de ani. Cu părere de rău, nu am avut ocazia să fac aşa şi în acest an”, a afirmat Tudor Deliu. 

Zinaida Greceanîi a aşteptat mai mulţi colindători

Unul din liderii socialiştilor, deputatul Zinaida Greceanîi, susţine că a aşteptat mai mulţi colindători în acest an. „Au venit de Anul Nou colindători, dar, cu regret, mai puţini şi nu ştiu care este motivul. Un obicei la noi în mahala este de a ieşi după miezul nopţii în stradă şi de a ne felicita reciproc”, afirmă Zinaida Greceanîi. 

Potrivit deputatului socialist, unele tradiţii nu mai sunt păstrate în familie de când nu mai sunt în viaţă părinţii şi nu mai merg la ţară pentru a marca Anul Nou sau Crăciunul. „Totuşi, o tradiţie absolut deosebită pentru noi este ca în fiecare an, în pofida oricăror obstacole, să ne întâlnim toată familia şi anume este vorba de o reuniune foarte mare din reprezentanţii a patru generaţii”, a relatat Zinaida Greceanîi. 

Valeriu Streleţ merge cu colinda: „Ne simţim foarte bine”

Liderul liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, sărbătoreşte în ultimii an Crăciunul pe stil nou acasă la Chişinău, cu familia şi copiii. „Aşteptăm colindători, unii care vin mai „teatralizat”, alţii mai „comercializat”. De Revelion nu lipsesc bradul şi urăturile, iar Crăciunul pe stil vechi îl sărbătorim la baştina mea, la rudele mele, unde este o atmosferă absolut deosebită. Acolo nu doar aşteptăm colindătorii, dar colindăm şi noi. Mergem pe rând la toate rudele, din casă în casă, colindăm şi ne simţim foarte bine”, mărturiseşte politicianul. 

La rândul său, democratul Sergiu Sârbu întâmpină sărbătorile în familie, cu părinţii unde un moment deosebit este împărţitul cadourilor. „Evident, cea mai răsfăţată este cea mică. A primit foarte multe cadouri, s-a obişnuit deja şi iată că sărbătorile trec, iar noi ne trezim în fiecare dimineaţă cu aceeaşi întrebare: „Unde-i următoarea jucărie?”, a menţionat deputatul democrat, precizând că a renunţat la mesele copioase şi pline de bucate, optând pentru mâncare tradiţională, dar în cantităţi mici. 

În ceea ce ţine de alte tradiţii specifice sărbătorilor de iarnă, Sergiu Sârbu susţine că nu are ocazia să îşi amintească de copilărie când mergea cu uratul sau colindul, deoarece toată familia e în oraş unde, cu părere de rău, tradiţiile sunt uitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite