Persoanele care suferă de depresie şi schizofrenie vor fi trataţi conform protocoalelor clinice naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii cu deficienţe mintale vor fi trataţi gradual, în funcţie de complexitatea afecţiunilor de care suferă, conform protocoalelor clinice naţionale pentru depresie şi schizofrenie care sunt deja la etapa finală de elaborare.

Astfel, cu ajutorul acestor protocoale, profesioniştii îi vor asista mai uşor şi mai eficient pe oamenii cu probleme de sănătate mintală. Noile protocoale clinice în cazurile de depresie, schizofrenie, anxietate şi tulburări bipolare au fost prezentate în cadrul unui atelier de lucru la Ministerul Sănătăţii.

Această abordare este importantă prin prisma volumului mare de necesităţi de îngrijiri de sănătate mintală în rândul populaţiei, a problemelor mintale care necesită o diagnosticare precoce, încă la nivel de asistenţa medicală primară, precum şi din cauza necesităţilor stringente de instruire şi formare a specialiştilor conform standardelor şi cerinţelor actuale în domeniul îngrijirilor de sănătate mintală. 

Experţii internaţionali susţin că problemele de sănătate mintală trebuie recunoscute şi tratate pe larg la nivelul asistenţei primare şi că îngrijirile de sănătate mintală prestate în asistenţa primară trebuie integrate cu cele din centrele comunitare de sănătate mintală din Moldova.

Potrivit specialiştilor, pe lângă tratamentul medicamentos, oamenii cu probleme de sănătate mintală trebuie să beneficieze şi de psihoeducaţie, intervenţii psihologice, tratamente combinate şi îngrijiri multidisciplinare, în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Victoria Condrat, directorul executiv al organizaţiei TRIMBOS Moldova spune că o reformă de sistem nu este suficientă dacă este făcută doar pe hârtie. „Medicii, cei care urmează să presteze serviciile de sănătate - în cazul de faţă serviciile comunitare de sănătate mintală - trebuie să posede cunoştinţele şi abilităţile practice necesare. Nu putem cere de la ei servicii dacă nu le oferim o instruire calitativă“, afirmă Victoria Condrat.

Prof. Peter Verhaak,de la  Institutul NIVEL din Olanda susţine că sistemul protocoalelor clinice naţionale încurajează trecerea de la asistenţă specializată la cea de familie. „De exemplu, la nivel internaţional, în majoritatea cazurilor depresia este tratată la nivelul asistenţei primare, fiindcă incidenţa acestei afecţiuni este atât de mare, încât cazurile nu pot fi gestionate doar de centrele comunitare de sănătate mintală. Pentru a acorda o îngrijire optimă la un nivel atât de mare, sunt necesare extinderea nivelului de cunoştinţe a medicilor de familie cu privire la practica sănătăţii mintale, precum şi o colaborare foarte bună între aceştia şi centrele de sănătate mintală în comunitate“, consideră Peter Verhaak.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite