Demenţi pe veci şi fără drept de apărare în Moldova secolului XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Voronina spune că nu suferă de nicio boală psihică. FOTO Dumitru Goncear
Elena Voronina spune că nu suferă de nicio boală psihică. FOTO Dumitru Goncear

Să fii declarat bolnav mintal în Republica Moldova este o adevărată sentinţă, un blestem care îi urmăreşte o viaţă întreagă pe cei „însemnaţi” pe drept şi pe nedrept  cu acest diagnostic.

Un chin fără sfârşit se dovedeşte a fi şi pentru oamenii sănătoşi, declaraţi incapabili, din anumite interese, să demonstreze în faţa legii că nu au probleme psihice şi că li se încalcă abuziv drepturile la apărare, la întemeierea unei familii, la dreptul de a avea o proprietate.

În anul 2006, Comisia de expertiză psihiatrică a decis că Elena Voronina, cetăţeancă a Republicii Moldova, are grave probleme de sănătate mintală. Examinarea a fost făcută la cererea fiicei ei, care a uitat imediat de mama imobilizată în instituţia psihiatrică pentru tratament forţat.

Şi pentru că cele două erau coproprietare a apartamentului, iar după lege, o persoană declarată încapabilă nu are dreptul să deţină proprietăţi, femeia în vârstă a rămas fără apartament, unica stăpână devenind fiica acesteia.

Legi contradictorii

Astfel, Elena Voronina s-a pomenit fără acoperiş deasupra capului, dar şi fără drepturile elementare de care trebuie să beneficieze un om. Problema ei a devenit dublă, întrucât pe lângă faptul că a fost dată afară din casă, rudele ei nu au instituit tutela, lăsând-o pe drumuri, în grija nimănui.

Cazul femeii a ajuns la Centrul de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi. Acum avocaţii luptă pentru ca Elena să câştige dreptul la reexaminarea cazului ei. Cu legislaţia pe care o avem însă nu este uşor deloc.

„Elena Voronina nu prezintă niciun semn că ar fi bolnavă psihic. Însă nu avem dovezi ca să probăm acest fapt pentru că singura modalitate de a câştiga dreptul la reexaminare este prin cale judiciară”, spune preşedintele centrului Vitalie Meşter.

  „Legea spune că o astfel de solicitare are dreptul să o înainteze tutela, un memebru din familia persoanei declarate incapabile sau unul din procurori, iar Codul de Procedură Civilă indică clar faptul că instanţa de judecată nu examinează cererile persoanelor incapabile”, mai spune avocatul. Cu toate acestea, Legea Supremă a statului prevede că orice cetăţean al Republicii Moldova are dreptul la justiţie, iar alte legi care vin în contradicţie cu prevederile ei nu au putere juridică.

Autorităţile nu se preocupă de persoanele bolnave psihic

„Acum se lucrează la un proiect de modificare a Codului de Procedură Civilă, fiind implicate ONG-urile care luptă pentru apărarea drepturilor omului, deopotrivă cu experţii în drept. Examinăm mai multe variante, printre care şi posibilitatea de aplicare a tutelei parţiale”, ne comunică juristul Ion Cibotărică. Totodată Cibotărică punctează că autorităţile nici măcar nu se preocupă să afle numărul persoanelor lipsite de capacitate de exerciţiu care se află într-o situaţie similară cu cea a Elenei Voronina. Se cunoaşte doar că anual circa 250 de persoane sunt lipsite de capacitatea de exerciţiu.  

Expertul psihiatru Eleonora Cuschevici spune că este aproape imposibil ca o persoană declarată bolnavă spihic să-şi revină în totalitate. Totodată, ea afirmă că diagnosticul stabilit de experţi nu este unul veşnic, iar cei care nu sunt de acord cu decizia Comisiei de expertiză psihiatrică ar putea contesta decizia, cu ajutorul tutelei, desigur dacă aceasta nu are rele intenţii şi nu există conflict de interese.

Prevederile ONU

În anul 2009, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, unde este specificat că persoanele cu dizabilităţi se bucură de asistenţă juridică în condiţii de egalitate cu ceilalţi, în toate domeniile vieţii, iar Statele Părţi se angajează să asigure toate măsurile legate de exercitarea capacităţii juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite