De ziua Înălţării Domnului, puşcăriaşii şi-au scos în vânzare icoanele confecţionate după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoanele confecţionate de puşcăriaşi
Icoanele confecţionate de puşcăriaşi

Sunt privaţi de libertate pe ani de zile pentru diverse infracţiuni comise, dar nu şi-au pierdut speranţa de viaţă şi dragostea pentru artă şi Dumnezeu. Mai mulţi deţinuţi din penitenciarele din Republica Moldova şi-au adus icoanele sculptate manual în lemn la o expoziţie cu vânzare desfăşurată în scuarul Catedralei Mitropolitane. Cea mai scumpă lucrare putea fi achiziţionată cu 100 de euro.


Una dintre vizitatoare, Lidia, spune că icoanele sunt cu atât mai deosebite, cu cât au fost făcute de deţinuţi. „Aceşti oameni, ajungând în închisoare, conştientizează fapta comisă şi prin aceste lucrări, ei încearcă să-şi ispăşească păcatele", a declarat femeia.

Zinovia a cumpărat icoana Sfântului Nicolae din dragoste pentru acest sfânt. „Îi mulţumesc Domnului că cineva a confecţionat-o şi acum o voi avea în casă", afirmă enoriaşa.

La expoziţia de binefacere au fost prezentate peste 50 de obiecte de cult religios: icoane cioplite în lemn, cu chipuri de mucenici şi sfinţi creştini, crucifixuri, candelabre.

image

Foto: Icoana lui Isus Hristos, la preţ de 400 de lei

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei a afirmat că spus că deținuții trebuie suținuți în încercările lor de a se integra în societate. 

„Fiecare om merită a o doua șansă, după cum merită și iertare pentru greșelile admise", a menționat ministrul.

Cea mai scumpă lucrare a acestei expoziţii a fost o icoană confecţionată de un deţinut de la penitenciarul numărul 6 din Soroca, ce putea fi cumpărată cu 1.800 lei.adus

Cei mai mulţi autori ai icoanelor sunt bărbaţi, pentru că această muncă necesită mult efort, spune Oleg Pantea, șeful direcției Activitate educativă.

image

Foto: Aproape toţi sfinţii şi-au găsit reflectare în lucrările de artă

„Ei învață această meserie singuri, unul de la altul. Noi le punem la dispoziţie lemnul şi toate uneltele necesare“, a declarat Pantea.

Doar 5-6 % din persoanele private de libertate se ocupă cu această îndeletnicire.

Jumătate din cei 7.000 de lei adunaţi din vânzărivor fi donaţi Centrului de copii cu dizabilități din Bălți. Restul banilor va ajunge în buzunarele sculptorilor. Expoziția se află la cea de a treia ediție și a fost organizată de Departamentul Instituţiilor Penitenciare în colaborare cu Mitropolia Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite