„Dacă sunt dotate corespunzător, bibliotecile nu vor muri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanul Evan Tracz, directorul programului Novateca, ce-şi propune să modernizeze bibliotecile de la noi, susţine că aceste instituţii culturale nu vor dispărea niciodată, ci vor rămâne un spaţiu ce uneşte oamenii.

Prima dată a venit în ţara noastră acum 12 ani. „Am lucrat în Chişinău într-un program care prevedea accesul la internet şi program de training, ceva apropiat de Novateca. Lucram cu universităţile şi bibliotecile. Este şi motivul pentru care am acceptat, acum doi ani, acest post. Novateca face parte din programul Global Libraries, instituit de Fundaţia Melinda şi Bill Gates, în 20 de ţări“, spune, la începutul discuţiei noastre, Evan Tracz.

Directorul programului Novateca este sigur că bibliotecile nu vor dispărea. „Fiul meu mi-a spus recent că atunci când ne vom întoarce în America vrea să mergem la bibliotecă. Ca tată, este plăcut să auzi asta. Bibliotecile din SUA au cărţi, puzzle-uri, jocuri educative. Dar nu este vorba doar de cărţi, este un loc prietenos nu doar pentru copii, dar pentru toată lumea. Dacă vrei să cauţi informaţie despre ce se întâmplă în altă comunitate şi să împărtăşeşti informaţia cu ceilalţi, vii la bibliotecă“, susţine Tracz.

A doua misiune în Moldova

Evan spune că în aproape doi ani de activitate în cadrul Novateca, le-a dat o şansă bibliotecarilor şi bibliotecilor din Republica Moldova. „Bibliotecarii s-au schimbat. Aceştia nu au avut parte de atenţia autorităţilor mai bine de 20 de ani. Acum au înţeles că sunt persoane importante în comunitate, sunt pline de entuziasm. Oamenii vin la bibliotecă cu diferite întrebări. Primarul le cere sfatul. A fost un program-pilot, iar pentru viitor ne dorim să trecem la nivel naţional“, susţine directorul Novateca.

Atât timp cât familia îţi este alături, poţi să te obişnuieşti şi să locuieşti în orice colţ de lume. Evan Tracz, directorul programului Novateca

„Orice tip de tehnologii n-ar apărea, chiar dacă vor dispărea cărţile, biblioteca va fi un spaţiu pentru oameni. Acelaşi lucru ne dorim şi în Republica Moldova. Dacă sunt dotate corespunzător, bibliotecile sunt un spaţiu care uneşte oamenii şi nu vor muri niciodată“, crede americanul aflat în a doua „misiune“ în ţara noastră.

A lucrat în nouă ţări

Evan Tracz spune că-i place să călătorească şi pe moment nu doreşte să se stabilească cu traiul într-o ţară anume. Atâta timp cât familia şi muzica, o altă pasiune a sa, îi sunt aproape se poate obişnui oriunde.

În această parte a lumii a ajuns pentru prima dată în 2000. „Am fost voluntar Corpul Păcii în Turkmenistan. Pe urmă, am lucrat în cadrul OSCE şi NATO în ţările Asiei Centrale. Am locuit şi lucrat în total în nouă ţări, aşa că pentru mine acasă este acolo unde este familia mea, acolo unde lucrez zi de zi“, spune bărbatul. Aşa şi-a cunoscut soţia. „Ea este din Asia Centrală şi la acel moment activa într-o companie internaţională. Ne-a unit, cred, dragostea pentru călătorii şi faptul că ne deplasăm dintr-o ţară în alta“, susţine Evan.

Ziua se ocupă de biblioteci, seara cântă în cluburi

Povesteşte că pasiunea pentru muzică vine de pe când avea 13 ani şi când a început să asculte Led Zeppelin. „Am cumpărat o chitară şi am început să cânt. Am cântat diferite stiluri. Muzica îţi oferă o perspectivă diferită asupra vieţii“, spune acesta entuziasmat.

Cu toate acestea, serviciul şi familia îi lasă puţin timp să se dedice muzicii. „Încerc din când în când să cânt, să compun sau să interpretez cântece cu muzicienii moldoveni. Cântăreţii sunt persoane care gândesc diferit şi dacă nu interacţionez cu ei simt că îmi lipseşte ceva“, povesteşte Evan Tracz, pe care-l puteţi vedea uneori cântând în cluburile din Chişinău.

„Off and On“

După ce a cântat mai mulţi ani jazz şi muzică acustică în Boston, Evan Tracz s-a alăturat Corpului Păcii şi a fost timp de doi ani profesor de engleză şi muzică în Turkmenistan. În 2000 s-a mutat în Ucraina, unde a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA. În 2002, a făcut cunoştinţă cu producătorul Nick Lloyd şi a început să lucreze la albumu „Off and On“, o colecţie de melodii originale şi un cover. În Chişinău a organizat mai multe concerte, în cadrul cărora cei prezenţi puteau cumpăra CD-uri. Banii adunaţi erau utilizaţi în acţiuni de caritate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite