Cu sprijinul UE, o familie din Găgăuzia a pornit o afacere de producere a mierii cu nuci

Cu sprijinul UE, o familie din Găgăuzia a pornit o afacere de producere a mierii cu nuci

FOTO IPN

Un cuplu din sudul Republicii Moldova a lucrat în străinătate, iar acum trei ani a decis să revină acasă, la copii. Familia a înfiinţat propria prisacă, iar datorită suportului Uniunii Europene, a început să producă miere cu nuci. Afacerea s-a dezvoltată datorită grantului UE în valoare de peste 5,5 mii de euro şi contribuţiei proprii.

PNUD Moldova menţionează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că acum trei ani, soţii Gheorghe şi Tatiana Cîvîrjic au decis să revină din străinătate în satul natal Cazaclia di

n raionul Ceadîr-Lunga. Acasă au procurat o mică prisacă de la un prieten, iar astăzi au peste o sută de stupi. Spre deosebire de alţi apicultori din regiune, care vând mierea societăţilor comerciale la preţ angro, familia Cîvîrjic a întemeiat gospodăria ţărănească şi a început vânzarea mierii cu amănuntul. A creat propriul brand şi vinde mierea în borcănaşe de sticlă sub formă de amforă, decorate cu pânză de sac, exemplu preluat ulterior de mai mulţi producători din ţară. Pentru a creşte vânzările, familia a lansat şi producerea dulciurilor pe bază de miere, cum ar fi amestec de miere cu nuci, migdale, alune şi fructe uscate.

În 2017, gospodăria ţărănească a depus dosarul la un concurs de granturi organizat de programul „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia” (SARD), finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD.
 
Cu ajutorul grantului UE, şi contribuţiei proprii, familia Cîvîrjic a procurat o linie de îmbuteliere automată a mierii cu o capacitate de 1.000 de borcane pe zi, precum şi un dispozitiv de cremare a mierii. Tot din banii oferiţi de UE, antreprenoarea a mai achiziţionat o remorcă-platformă, proiectată şi construită special pentru transportarea stupilor. Astfel, familia a reuşit să mărească de câteva ori volumul de producţie şi să creeze trei locuri de muncă.

Anual în Moldova se produc aproximativ patru mii tone de miere. Societăţile comerciale cumpără mierea şi îl livrează în străinătate. Statisticile arată că peste 85% din mierea moldovenească se exportă în ţările Uniunii Europene. Datorită Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE, în ultimii ani în ţară creşte numărul apicultorilor şi volumul de miere colectată. Doar în satul Cazaclia din sudul Moldovei sunt peste 30 de apicultori.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: