Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile

FOTO Arhivă

Creştinii ortodocşi prăznuiesc duminică, 24 aprilie, Floriile, sărbătoare care marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. În această zi, enoriaşii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la peşte. Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Ialoveni, Oleg Ursu, a vorbit despre această sărbătoare „domnească“ ce  vesteşte Învierea Domnului.

În ziua intrării în Ierusalim, poporul a ieşit în întâmpinarea Mântuitorului, purtând în mâini crengi de smochini, curmal şi măslin. Oamenii l-au întâlnit pe Fiul Domnului strigând „Osana, binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului”, în cinstea minunii pe care o săvârşise Iisus Hristos, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile după moarte.
 
Din acele timpuri, creştinii ortodocşi vin la biserică cu ramuri de salcie, care simbolizează biruinţa Mântuitorului asupra morţii. Preoţii sfinţesc aceste ramuri, pe care creştinii le iau acasă şi le păstrează anul întreg. Enoriaşii care au ţinut post se pot împărtăşi în această zi şi au dezlegare la peşte, vin şi untdelemn.
 
Potrivit tradiţiei populare, este bine ca apicultorii să înconjoare în ziua de Florii stupii cu crengi sfinţite, iar agricultorii să îngroape mugurii sub brazdă. În vreme de furtună, muguri sfinţiţi la Florii se pun pe foc, pentru a împrăştia norii şi grindina.
 
După Duminica Floriilor, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Patimilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: