Creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos

Creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos

Creştinii ortodocşi prăznuiesc joi, 10 iunie, Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută în popor ca şi Ispas. Înălţarea Domnului face parte din cele 12 sărbători domneşti ale anului şi este marcată la 40 de zile de la Învierea Domnului, transmite IPN.

În dimineaţa zilei, se face Sfânta Liturghie, iar creştinii se salută cu: „Hristos s-a Înălţat”! şi răspund cu: „Adevărat s-a Înălţat”! Tradiţia de a se saluta cu „Hristos s-a Înălţat” şi „Adevărat s-a Înălţat” diferă de la regiune la regiune. În unele localităţi creştinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar şi zece zile. Ca şi în ziua Învierii, pe masa de sărbătoare se pune pască sau cozonac şi ouă roşii.

Denumirea Ispas provine de la cuvântul slav „spasiteli”, adică Mântuitorul. Se spune că această zi este la fel de importantă ca şi Paştile. De Ispas creştinii ortodocşi merg la biserică, unde sfinţesc crenguţe de nuc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările