Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Albă

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Albă

FOTO IPN

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi, 12 februarie, în săptămâna dinaintea Postului Paştilor, numită Săptămâna Albă, în care nu se mai consumă carne, doar produse lactate, ouă şi peşte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contactat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chişinău, a spus că Săptămâna Albă este perioada în care creştinii se pregătesc spiritual, dar şi trupeşte de începutul Postului Mare, care începe de luni, 19 februarie.

În prima săptămână din Postul Mare, cine poate nu mănâncă deloc până la apusul soarelui. Cei neputincioşi sunt îndemnaţi să mănânce produse uscate sau fierte. „Slujbele sunt deosebite pentru această săptămână, sunt mai lungi şi sunt cu cântări din cartea Triodului, persistă rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, metanii la fiecare slujbă, care ne îndeamnă să ne aducem aminte că suntem lipiţi de pământ prin păcat, iar ridicându-ne din aceste închinăciuni, ne ridicăm din starea pierdută prin căderea în păcat”, a spus preotul.

În  zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică se dă dezlegare la vin şi untdelemn. Dezlegare la peşte va fi de sărbătoarea Intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim, în Duminica Floriilor, pe 1 aprilie. Buna Vestire anul aceste cade chiar în Sâmbăta Patimilor, pe 7 martie, de aceea nu este dezlegare la peşte.

Postul Paştilor este cel mai lung post de peste an şi se încheie în Duminica Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care în acest an este sărbătorită pe 8 aprilie.

citeste totul despre: