Coşmarul japonez, trăit şi de moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Dolghi, în vârstă de 30 de ani, a trecut prin cel mai groaznic moment din viaţa ei în timpul seismului de 8,8 grade, produs vineri. Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în Ţara Soarelui Răsare sunt supăraţi pe autorităţile de la Chişinău pentru că nu s-au interesat de soarta lor.

Pe Diana Dolghi, o moldoveancă aflată la studii în Tokyo, cutremurul a prins-o singură în apartamentul ei de la etajul 10. „Se zguduia totul în jurul meu. Uşile se închideau şi se deschideau. Cădea vesela de pe rafturi, tablourile de pe pereţi", îşi aminteşte cu emoţie femeia.
A fost prima experienţă de acest gen pentru Diana, care se află în Japonia de cinci ani. Doar gândul la Dumnezeu a ajutat-o să treacă prin catastrofă.


„AM SPUS TATĂL NOSTRU"


„M-am ascuns sub masă, unde se consideră că este cel mai singur loc. Am spus rugăciunea Tatăl nostru. Numai astfel cred că am putut rezista în cele trei minute cât a durat cutremurul. În asemenea situaţii, japonezii sunt mai calmi decât străinii", povesteşte tânăra.

image

Foto: Diana Dolghi, la o plimbare în Tokyo

Diana îşi face studiile la Universitatea din Tokyo, la Facultatea de Filologie engleză. Consecinţele tragice ale cutremurului nu au determinat-o să se întoarcă acasă.


Responsabilii de la Ministerului de Externe nu au auzit despre vreun cetăţean moldovean care să se fi aflat în zona oraşului Sendai, lovit puternic de tsunami. Guvernul Republicii Moldova a anunţat că va trimite un ajutor umanitar sinistraţilor, dar nu se ştie deocamdată valoarea contribuţiei.


„Sperăm ca în viitorul apropiat să existe o implicare mai activă a Ministerului de Externe in viaţa cetăţenilor din Molova aflaţi pe teritoriul Japoniei ", spune Dorin Guţu, doctorand la la Facultatea de Inginerie. Acesta locuieşte împreună cu soţia în oraşul Toyama, la 400 de km sud-est de zona afectată.

„Suntem şocaţi de tot ceea ce se întâmplă acum. Cel mai mult ne îngrijorează situaţia critică de la staţia nucleară de la Fukushima, care ar putea cauza răspândirea de substanţe radioactive în atmosferă. Considerăm opţiunea de a pleca peste hotare", spune tânărul stabilit de cinci ani în Ţara Soarelui Răsare.

image

Foto: Dorin Guţu împreună cu soţia sa Ludmila


Moldova nu are o reprezentanţă diplomatică la Tokyo


Autorităţile moldovene cunosc doar despre şapte moldoveni care se află în Japonia. „Aceştia sunt angajaţi ai Băncii Naţionale, Ministerului Sănăţii şi ai Departamentului Situaţii Excepţionale, plecaţi la cursuri de instruire în Japonia", spune Vasile Mircos, angajat în cadrul Departamentului afaceri consulare de la Ministerul de Externe (MAE).

Aceştia ar putea fi evacuaţi din regiune cu prima ocazie. MAE nu este la curent cu soarta celorlaţi moldoveni din Japonia, şi nici nu ştie numărul lor.

„Noi nu stăm cu mâinile-n sân, ci încercăm să-i găsim. Republica Moldova nu are oficiu diplomatic în Japonia, iar cetăţenii care au nevoie de ajutor se pot adresa la Ambasada României, care a promis că ne va ajuta", a adăugat Mircos. În Japonia nu există nicio organizaţie a basarabenilor aflaţi în această ţară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite