Corina Fusu le-a spus directorilor de şcoli din Chişinău de ce vrea alte reguli pentru numirea lor în funcţie

Corina Fusu le-a spus directorilor de şcoli din Chişinău de ce vrea alte reguli pentru numirea lor în funcţie

Corina Fusu vrea modificarea regulamentului elaborat anterior de echipa Maiei Sandu FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei din Republica Moldova, Corina Fusu, a declarat joi că modificarea Regulamentului privind selectarea prin concurs a directorilor de instituţii şcolare şi preşcolare a fost necesară pentru a-l îmbunătăţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Corina Fusu a afirmat astăzi în faţa directorilor de şcoli şi grădiniţe din Capitală că noul proiect al regulamentului este publicat şi i-a invitat să vină cu propuneri pentru a-l îmbunătăţi. „Singurul lucru pe care l-am analizat de când sunt în funcţia de ministru este un nou regulament, care descrie cum va avea loc aceste concursuri pentru selectarea directorilor de şcoli şi grădiniţe. Am ajuns la concluzia că regulamentul în cauză are nevoie să fie îmbunătăţit”, a declarat ministrul Educaţiei.

Potrivit Corinei Fusu, regulamentul adoptat în luna mai a fost modificat din cauza că au apărut mai multe impedimente la implementarea prevederilor din documentul elaborat de echipa fostului ministru, Maia Sandu. „Am considerat că s-a acordat prea puţin timp ca să fie consultat cu dumneavoastră, că nu pot porni cu acest regulament fiindcă nu există încă toate structurile necesare pentru orgnizarea concursurilor conform regulamentului. Ştiţi că prevederile Codului Educaţiei ne obligă să instituim foarte multe entităţi, instituţii noi necesare implementării acestui Cod. Şi una din aceste structuri este Inspectoratul Naţional Şcolar. Am aflat în primele zile de lucru că are un director, un vicedirector şi peste 40 de funcţii vacante. Cu o structură, practic, inexistentă eu nu pot să-mi asum responsabilitatea să trec prin conveier mii de profesori sau manageri de şcoli şi grădiniţe, să le pun o ştampilă în frunte prin care decid dacă poate sau nu poate să participe la concurs. Aceasta deloc nu înseamnă că ministrul Corina Fusu nu doreşte să facă reforme. Dimpotrivă, eu sunt foarte reformatoare”, a explicat aceasta.

Menţionăm că modificările propuse de Corina Fusu se referă la eliminarea obligativităţii candidaţilor de a prezenta certificatul care atestă competenţele profesionale şi reducerea funcţiilor Inspectoratului Naţional Şcolar în ceea ce priveşte aprecierea competenţelor respective, dar şi eliminarea evaluării psihologice a profesorilor care doresc să participe la concurs. Totodată, printre modificările propuse de actualul ministru al Educaţiei se numără şi eliminarea termenului prin care interimatul funcţiei de director de şcoală poate dura 6 luni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările