Copiii din Republica Moldova au învăţat să-şi ceară drepturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii trebuie să-şi cunoască drepturile, dar şi obligaţiile. FOTO Alexandru Tarlev
Copiii trebuie să-şi cunoască drepturile, dar şi obligaţiile. FOTO Alexandru Tarlev

Copiii din Republica Moldova au devenit mai informaţi despre drepturile pe care le au şi cunosc mai bine autorităţile publice la care se pot adresa în caz de abuz. De asemenea, ei beneficiază de o mai bună asistenţă juridică din partea statului, iar condiţiile pentru copiii cu necesităţi speciale în cadrul instituţiilor de învăţământ s-au îmbunătăţit.

Totuşi, pe lângă aceste schimbări, indemnizaţiile oferite familiilor care au adoptat copii rămân a fi foarte mici.

Ieri, de Ziua internaţională a copilului au fost organizate mai multe evenimente dedicate copiilor din Republica Moldova. Cu această ocazie, Tatiana Crestenco, şefa Serviciului protecţia drepturilor copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a vorbit despre drepturile minorilor şi încălcările acestora.

Drepturile copilului, încălcate grav

În anii anteriori nu se punea accentul pe crearea condiţiilor pentru absolvenţii cu necesităţi speciale la examenele de absolvire a ciclului liceal. În anul 2015, Ministerul Educaţiei a elaborat o instrucţiune prin care au fost selectate centrele de bacalaureat adaptate cerinţelor de educaţie specială a absolvenţilor. „Deşi se vorbeşte despre necesitatea respectării drepturilor copilului, cu regret indentificăm cazuri de încălcare gravă a acestora. Una dintre problemele sesizate de Oficiul Ombudsmanului este desfacerea tutelei/curatei şi dezvoltarea slabă a serviciilor alternative instituţiilor rezidenţiale”, spune Tatiana Crestenco.

În grija nimănui

Din luna noiembrie 2014 şi până în prezent au fost sesizate trei cazuri în care a fost solicitată anularea tutelei. Motivele care au stat la baza acestor solicitări au ţinut de problemele create de minorii sau de obligaţiunile neonorate ale tutorilor. Un astfel de caz a avut loc la Spitalul de Psihiatrie din municipiul Chişinău, unde un minor s-a aflat mai mult de patru luni, deoarece autorităţile responsabile nu au identificat un serviciu de plasament pentru acesta. Copilul a fost plasat într-o familie după intervenţia reprezentanţilor Oficiului Avocatului Poporului, fiind pornite şi două cauze penale.

În alt caz, după anularea tutelei, minora rămasă singură acasă a plecat să locuiască la o soră dintr-o altă localitate, iar autoritatea tutelară nu a stabilit nicio formă de protecţie. La scurt timp, sora minorei a plecat la muncă peste hotare, iar minora - într-o direcţie necunoscută. De la începutul lunii mai şi până în prezent locul aflării minorei nu este cunoscut.

Servicii familiale slab dezvoltate

Indemnizaţiile pentru copiii aflaţi sub tutelă/curatelă şi a celor adoptaţi sunt de 700 de lei lunar. Această sumă nu permite dezvoltarea serviciilor familiale. Conform informaţiilor prezentate de Inspectoratul General de Poliţie, numărul copiilor ce pleacă de la domiciliu este în creştere. În primele patru luni ale anului curent, 216 copii au abandonat domiciliul. Potrivit psihologilor, printre cauzele abandonului se găsesc boicotul faţă de solicitările adulţilor, problemele afective ale părinţilor, pedepsele aplicate copilului, neglijenţa şi abuzul de alcool din partea părinţilor. Prin fuga de acasă copilul are impresia că îşi pedepseşte părinţii, asumându-şi rolul de adult care se descurcă singur, explică Tatiana Crestenco.

Încălcări ale drepturilor copilului se atestă şi în domeniul medical. Drept exemplu este cazul unei minore din raionul Hânceşti care a decedat în ambulanţă în timp ce era transportată la spital. Motivul acestei tragedii este lipsa aparatajelor necesare în interiorul ambulanţei.

Minori care profită prea mult de drepturile lor

Printre copiii inocenţi se numără şi unii care încalcă drepturile altora. Chiar dacă în ultimul timp se înregistrează o scădere a infracţiunilor săvârşite de minori (la 100 de mii de minori revenindu-le 169 de infracţiuni faţă de 182 de infracţiuni în anul 2010), numărul lor rămâne a fi foarte mare.

690,9 

mii de copii erau la 1 ianuarie curent în Republica Moldova

3.326 

de copii au rămas fără îngrijire părintească în anul 2014

1.761 de minori

au comis infracţiuni în anul 2014, cu 13,5% mai mult decât în 2013

30%

din populaţia lumii sunt copii

Cele mai dese infracţiuni comise de minori sunt furturile (76,3%), jafurile (6%), cazuri de huliganism (2,2%), infracţiuni legate de droguri (1,6) şi escrocherii (1,3%).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite