Copiii sunt operaţi cu un sfredel de uz casnic la spitalul „Valentin Ignatenco“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burghiele din blocul chirurgical sunt „îmbrăcate“ cu o mănuşă textilă înainte de operaţie Foto: Andrei Rizescu
Burghiele din blocul chirurgical sunt „îmbrăcate“ cu o mănuşă textilă înainte de operaţie Foto: Andrei Rizescu

Deşi după scandalul „bormaşina industrială“ au primit un aparat special nou-nouţ, chirurgii secţiei de Traumatologie de la Spitalul „Valentin Ignatenco“ se plâng că directorul îl ţine încuiat, iar ei sunt nevoiţi să opereze cu un burghiu non-medical.

Scandalul de la Spitalul municipal de copii „Valentin Ignatenco“ din Capitală pare să fi fost aplanat doar de ochii lumii şi ai oficialilor. De fapt, după ce directorul instituţiei şi şeful secţiei de traumatologie au fost mustraţi, iar în locul bormaşinilor industriale confiscate de primarul Dorin Chirtoacă a fost adus un aparat special pentru perforarea şi prelucrarea oaselor, chirurgii operează tot cu un burghiu non-medical.

„Ne-au luat burghiele din spital şi ne-au adus un altul în loc. Acum lucrăm cu o bormaşină de uz casnic ce are o viteză mică, de 600 de rotaţii pe minut, şi nu poate fi sterilizată. Nu ştim cine a adus-o. Chiar luni am operat cu ea un copil de patru ani, la cot“, a recunoscut şeful Secţiei Traumatologie, chirurgul Grigori Rusanovschi.

Medicul a mai spus că, deşi spitalul a primit în urmă cu o săptămână un aparat special pentru intervenţiile chirurgicale, conducerea instituţiei insistă să ţină dispozitivul în cutie, până la venirea unui tehnician care să le explice doctorilor cum să-l folosească.

Medicii, cenzuraţi de conducerea spitalului

Intrigaţi de cele întâmplate, reporterii „Adevărul“ au mers la spitalul de copii, să ne convingem că chirurgii folosesc un sfredel de uz casnic. La intrarea în instituţie am fost însă opriţi de către un paznic cu ordin de la directorul Nicolae Starciuc să nu permită accesul mass-media în spital. Am intrat totuşi împreună cu doctorul Rusanovschi, care ne-a arătat condiţiile în care lucrează, precum şi o fotografie cu noul burghiu casnic. „Aparatul e ţinut sub cheie, în blocul de operaţii“, a explicat şeful secţiei de Traumatologie.

„Burghie industriale nu mai există în spitalul «Valentin Ignatenco». Acum sunt folosite bormaşini medicale pentru prelucrarea oaselor“ - Mihai Ciocanu, viceministru al Sănătăţii

Între timp, în cabinetul acestuia de la etajul 3 a venit şi directorul Starciuc, care a strigat la Rusanovschi, reproşându-i că ne-ar fi invitat în spital şi că a încălcat regulamentul intern ce interzice orice dialog cu presa. „Între 8.00 şi 15.00 medicul este la serviciu şi n-are voie să invite jurnaliştii, să se ocupe cu interviuri sau cu alte lucruri. Medicul a încălcat regulamentul intern. Dumnealui va fi pedepsit“, a răbufnit Nicolae Starciuc în „comisia“ întrunită ad-hoc în biroul său.

Bormaşinile galbene, bune doar de arătat

Am primit undă verde în blocul operator al spitalului „Valentin Ignatenco“ după ce-am depus o cerere scrisă în acest sens, iar comisia din biroul directorului a deliberat preţ de vreo 20 de minute. Ulterior, vicedirectorul Elena Şauga ne-a însoţit într-o deplasare „turistică“ prin secţia chirurgicală, arătându-ne două burghie în cutii galbene, precum şi capetele metalice ţinute într-un lichid verde, la dezinfectat.

„Sunt singurele burghie pe care le folosim aici. Înainte de a fi utilizate, sunt introduse printr-o mănuşă textilă. Pentru instrumentul nou primit acum zece zile aşteptăm un inginer care să ne arate cum funcţionează“, a precizat vicedirectorul, arătându-ne cutia aparatului, în care e şi o broşură cu instrucţiunile de folosire. Când am insistat să-l invite pe şeful Secţiei Traumatologie în blocul operator, Elena Şauga a refuzat vehement, invocând că ar fi „ocupat“.

„Ne-au luat burghiele vechi şi ne-au adus un altul, în loc. Dar lucrăm tot cu o bormaşină de uz casnic. Luni am operat cu ea un copil de 4 ani“ - Grigori Rusanovschi, şeful secţiei de Traumatologie la spitalul „Valentin Ignatenco“

„Burghie industriale nu mai există în spitalui «Valentin Ignatenco».  Acum sunt folosite bormaşini medicale pentru prelucrarea oaselor. În urma anchetei noastre, şeful secţiei de Traumatologie, Grigori Rusanovschi a fost mustrat. Examinăm propunerea de a fi sancţionaţi şi ceilalţi medici care au făcut public clipul filmat în spital“, ne-a declarat viceministrul Sănătăţii, Mihai Ciocanu.

Până la ora închiderii ediţiei, medicul Rusanovschi a primit o a doua mustrare, pentru faptul că, la propunerea ziarului „Adevărul“, a încercat să arate burghiul de uz casnic cu care-i constrâns să opereze copiii.

Un chirurg acuză: „Directorul vrea să mă dea afară“

Chirurgul Nicolae Curca, de la secţia de Traumatologie a Spitalului Municipal pentru copii „Valentin Ignatenco“, ne-a trimis o scrisoare în care atrage atenţia că directorul Nicolae Starciuc ar ocupa actuala funcţie de foarte multă vreme, fără să fi câştigat vreun concurs în acest sens.

„Este oare drept şi democratic ca un întreg colectiv de medici, care văd cum unii şefi de secţii incomozi pentru directorul spitalului sunt «poftiţi» să părăsească posturile în legătură cu pensionarea, să nu fie informat de ce  conducerea spitalului rămâne neschimbată pe parcursul a zeci de ani, contrar prevederilor legale clare?“, întreabă autorul.

Totodată, aminteşte de tentativele directorului instituţiei, Nicolae Starciuc, de a-l da afară fiindcă s-a opus mai multor directive. „Directorul spitalului «Ignatenco» nu a precizat cât de mult a lucrat dânsul, chiar şi în detrimentul administrării treburilor importante din spital, pentru a-l demite pe medicul Curcă.

Mustrările s-au ţinut lanţ: pentru că medicul nu a parcat maşina pe teritoriul spitalului; pentru ieşirea din secţie pentru zece minute; pentru faptul că medicul nu supraveghează cum personalul administrativ a eliberat certificate medicale“, scrie medicul. Chirurgul Nicolae Curcă mai susţine că administraţia spitalului e implicată în zeci de procese cu medicii – civile, administrative şi penale.

„Directorul deja a pierdut zece procese de judecată, inclusiv cel unde a considerat că i-a fost lezată cinstea, onoarea şi reputaţia profesională“, menţionează Nicolae Curcă, referindu-se la litigiile pe care le are personal cu şeful spitalului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite