Copiii molestați sexual, victime ale expertizei psihiatrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii molestaţi sexual trec prin experienţe traumatizante şi umilitoare atunci când sunt supuşi acestui examen în condiţiile din Moldova. Singura instituţie abilitată cu efectuarea expertizelor psihiatrico-psihologice a minorilor este Spitalul Republican de Psihiatrie.

În Republica Moldova, un copil molestat sexual are şanse minime să i se facă dreptate. Multe dosare de acest fel sunt clasate din lipsă de probe, iar una dintre principalele cauze este calitatea expertizelor psihiatrico-psihologice, un instrument-cheie în stabilirea vinovăţiei infractorilor.

Pentru Irina, o fetiţă de numai opt ani, molestată luni în şir de tatăl său, cele două expertize prin care a trecut sunt cele mai traumatizante experienţe din viaţă. Copila a fost nevoită să povestească de patru ori ce i s-a întâmplat (asta deoarece psihologul şi psihiatrul lucrează separat). Prima expertiză, care arăta că fetiţa nu minte şi că tatăl său într-adevăr a abuzat-o sexual, a fost contestată, procurorul care investiga cazul numind o contraexpertiză.

„Mama ei a refuzat să-şi ducă fetiţa la expertiza repetată, dar a fost nevoită, întrucât procurorul i-ar fi reproşat că acest lucru ar putea însemna că ea şi fiica ar fi inventat întreaga poveste", povesteşte Rodica Coreţchi-Mocanu, managerul Centrului de asistenţă psiho-socială a copilului şi familiei „Amicul".

Drept urmare, fetiţa a ajuns din nou la Spitalul de Psihiatrie, fiind obligată să-şi retrăiască drama şi să povestească detalii pe care ar fi vrut să le uite - unde anume o atingea tata, cât de des se întâmpla asta şi de ce îi era frică să-i povestească mamei.

COPIII, ÎNTR-UN RÂND CU ABUZATORII

Deşi cele două exeprtize au demonstrat că Irina fusese molestată de tatăl său, dosarul nu a ajuns în instanţă din cauza că expertiza nu a putut demonstra că bărbatul are înclinaţii spre pedofilie. În lipsă de alte probe, dosarul a fost clasat. Ca să scape de soţul pedofil, mama fetei a fost nevoită să se mute cu traiul în altă ţară.
Indiferent dacă locuieşte la Briceni sau Cahul, un copil abuzat fizic sau sexual trebuie să vină la Chişinău pentru o expertiză psihiatrică sau psihologică, mai exact la Spitalul de Psihiatrie din orăşelul Codru.

Până a ajunge în biroul medicului de care are nevoie, copilul împreună cu reprezentantul său legal trebuie să rătăcească minute în şir pe teritoriul spitalului, deoarece indicatoarele nu se prea văd, iar blocurile sunt la o distanţă mare unul de altul. Ţipetele pacienţilor care se fac auzite uneori întregesc peisajul unei instituţii ce nu pare deloc prietenoasă copilului.
Odată ajunşi aici, copiii nu pot spera la un tratament diferenţiat, fiind nevoiţi să-şi aştepte rândul alături de bolnavii psihic sau de abuzatori, care sunt examinaţi de acelaşi expert. „Din păcate, psihiatria din ţara noastră nu s-a detaşat mult de modelul sovietic. Nu există o secţiune separată unde să fie examinate părţile vătămate", afirmă Tatiana Catană, avocată care a reprezentat în instanţe cazurile a zeci de copii abuzaţi.

La rândul lor, reprezentanţii Spitalului de Psihiatrie dau vina pe insuficienţa banilor atunci când vine vorba de lipsa unor spaţii speciale pentru examinarea copiilor.
„Un birou special, cu o ambianţă plăcută, cu jucării şi mobilier colorat ne-ar fi de mare folos, întrucât anturajul influenţează foarte mult starea de spirit a copilului. Am avut câteva situaţii când victima şi-a întâlnit agresorul chiar la ieşirea din cabinetul medicului", spune Angela Tomuz, şefa laboratorului patopsihologic.

PROBELE SCAPĂ PRINTRE DEGETE

În cadrul unui proces judiciar, expertizele incomplete nu fac decât să-i absolvească de pedeapsă pe cei care se fac vinovaţi de abuzuri asupra copiilor.

„Expertiza psihiatrică şi cea psihologică au un rol important mai ales în cazurile de abuz asupra copiilor, deoarece acestea nu întotdeauna lasă sechele fizice, ce pot fi demonstrate de expertizele medico-legale. În cazurile de molestare, bunăoară, mărturiile copilului şi manifestările psihologice sunt singurii indicatori ce pot demonstra vinovăţia bănuitului. Însă doar acest fel de expertiză poate determina impactul infracţiunii asupra psihicului copilului, fapt ce trebuie luat în calcul la stabilirea pedepsei", consideră Daniela Sâmboteanu, preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC).

Chiar dacă instanţele de judecată şi procurorii dispun efectuarea expertizelor, multe din ele nu îşi ating scopul, deoarece unele concluzii ale experţilor se rezumă la specificarea nivelului de dezvoltare a copilului, gradul de predispunere la fantezii şi capacitatea de a oferi mărturii în cadrul procesului de judecată.
„În experienţa mea de judecător şi de anchetator penal am avut mai multe situaţii când era necesară o expertiză. Din păcate, în raportul ce venea de la spital era, de multe ori, prea puţină informaţie. În asemenea condiţii invitam specialistul de la psihiatrie în şedinţele de judecată", spune Dina Rotarciuc, judecător la Curtea Supremă de Justiţie.

Rodica Coreţchi-Mocanu susţine că în multe expertize psihiatrice efectuate în cazurile asistate de „Amicul" n-a regăsit în ele descrierea consecinţelor abuzului asupra copilului. „Expertizele ar trebui să fie mult mai complexe şi să conţină expuneri clare asupra faptului - copilul a fost sau nu abuzat. Aceste constatări sunt esenţiale atunci când sunt examinate astfel de dosare", spune Coreţchi-Mocanu.

EXPERTIZĂ EFECTUATĂ ÎN LIPSA EXPERŢILOR

La rândul lor, reprezentanţii Spitalului de Psihiatrie neagă că expertizele s-ar face incomplet, dar admit că în acest domeniu este loc de îmbunătăţiri. Medicii spun că ar putea aduce dovezi referitoare la tendinţele spre pedofilie ale anumitor persoane, doar că pentru aceasta au nevoie de mai mult timp şi de resurse suplimentare.
„În ultimii ani numărul copiilor molestaţi sexual a crescut. În acelaşi timp, specialişti în domeniul psihologiei sunt foarte puţini. Nu reuşim să facem faţă numeroaselor cereri care ajung la spitalul nostru din partea organelor de drept. Iar pentru a dovedi tendinţele spre pedofilie ale unei persoane este nevoie de efectuarea unor teste care durează o perioadă mai lungă", afirmă Angela Tomuz.

În Moldova nu există psihologi cu studii în domeniul medicinei. Toţi psihologii sunt pregătiţi în universităţile pedagogice şi nu au statut de experţi psihologi. În aceste condiţii, de multe ori, concluziile specialiştilor nu sunt luate în considerare în cadrul procesului penal sau judiciar. Totodată, Codul de Procedură Penală prevede că o concluzie a psihologului nu o poate substitui pe cea a expertului. În acelaşi timp, legea nu permite instituirea unor servicii alternative de expertiză.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite