Consumul mai mare de 25 grame de zahăr pe zi poate duce la boli

Consumul mai mare de 25 grame de zahăr pe zi poate duce la boli

Consumul de zahăr mai mare de 25 de grame sau cinci linguriţe de zahăr pe zi poate duce pe termen scurt – la kilograme în plus şi la acnee, iar pe termen lung – la hipertensiune arterială, obezitate şi diabet zaharat. Ministerul Sănătăţii a lansat, miercuri, la Chişinău o campanie naţională de informare şi sensibilizare privind reducerea consumului de produse care conţin zahăr, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daniela Demişcan, şefă de direcţie în cadrul Ministerului Sănătăţii, a menţionat la o conferinţă de presă că fiecare pacient spitalizat cu complicaţii de la COVID-19 suferă de diabet zaharat şi tensiune arterială mărită. Un studiu realizat în anii 2014-2015 în Ucraina, dar care se referă şi la Republica Moldova, a arătat că în regiune cetăţenii consumă o cantitate zilnică de zahăr de cinci ori mai mare decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ­– cinci linguriţe de zahăr pe zi, a adăugat Daniela Demişcan.  

Ion Şalaru, director-adjunct al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, a atenţionat că, în ultimul timp, în Republica Moldova este în creştere numărul cazurilor de diabet zaharat de tip II şi nu se înregistrează progrese în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii prin această maladie. Diabetul nu este o boală care se moşteneşte, ci se poate preveni prin reducerea consumului de zahăr, a specificat responsabilul de la ANSP.

Ion Şalaru a subliniat că 100 de grame de băutură carbogazoasă îndulcită conţine în jur de 25 de grame de zahăr, adică norma zilnică recomandată de OMS, dar cantităţile consumate sunt mult mai mari. În municipiul Chişinău, peste 70 la sută dintre copii suferă de carii dentare, cauzate inclusiv şi de consumul de băuturi carbogazoase.

Pentru a preveni maladiile cauzate de utilizarea în exces a zahărului, specialistul recomandă consumul de fructe şi legume în stare proaspătă, apă plată, în loc de băuturi cu zahăr sau îndulcitori. Oamenii sunt sfătuiţi să citească atent etichetele de pe produse, acolo unde sunt indicate cantităţile de zahăr.  Or şi produsele care nu sunt dulci pot conţine zahăr.

Directorul-adjunct al ANSP a precizat că, în cadrul campaniei, va fi difuzat un spot video despre daunele consumului excesiv de zahăr, iar grupurile-ţintă vor fi adolescenţii, persoanele în etate şi managerii din industria alimentară. Joi, 23 septembrie, ora 11.00, va avea loc un panel de discuţii pe acest subiect cu responsabili din industria alimentară. Mai târziu, vor avea loc webinare şi cu pedagogii, despre formarea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale.

Campania de informare privind reducerea consumului de zahăr va dura până la afârşitul anului curent.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările