Comuniştii susţin că moşia familiei Arbore-Ralli va fi concesionată pe 49 de ani, iar în curtea conacului va apărea o pizzerie. Autorităţile neagă informaţiile

Comuniştii susţin că moşia familiei Arbore-Ralli va fi concesionată pe 49 de ani, iar în curtea conacului va apărea o pizzerie. Autorităţile neagă informaţiile

Conacul datează de la începutul secolului XIX. FOTO Adevărul

Deputatului PCRM Mihail Barbulat a făcut o interpelare în Parlament, cerând informaţii de la MInisterul Culturii dacă şi alte instituţii culturale vor fi concesionate pe 49 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vă rog să ne informaţi despre intenţia de a concesiona pe 49 de ani conacul de a Dolna şi de a amplasa pe teritoriul lui o pizzerie. Zilele trecute, la Dolna a fost un om de afaceri care spunea că va face un local în curtea conacului Arbore-Ralli“, a menţionat parlamentarul.

Ministerul Culturii neagă informaţiile şi susţine că nu a primit nicio solicitare de concesionare. „Conacul Zamfir Arbore-Ralli din satul Dolna este filiala casei-muzeu „A.S. Puşkin” din Chişinău, aflată în subordinea Ministerului Culturii. În această ordine de idei, nu pot fi întreprinse niciun fel de acţiuni de schimbare a statutului sau de alt gen fără acordul ninisterului. Mai mult, conacul este monument de arhitectură de categorie naţională, înregistrat în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat“, se spune într-un comunicat de presă al instituţiei.

Casa familiei Arbore-Ralli din raionul Străşeni este unul dintre puţinele conace din Basarabia care s-a păstrat în stare bună, graţie faptului că găzduieşte un muzeu dedicat clasicului rus.

Conacul este vizitat de turişti mai ales pentru faptul că aici se oprea adesea Alexandr Puşkin, exilat în Basarabia în 1820-1823. Se spune că poetul rus a cunoscut aici o ţigancă, Zamfira, căreia i-a dedicat multe versuri. În sat este şi un izvor care poartă numele fetei, locul despre care se spune că s-ar fi întâlnit cei doi îndrăgostiţi.

Datorită acestui moment istoric, conacul a fost salvat şi nu a ajuns o ruină ca alte monumente de arhitectură din regiune. În 1964 sovieticii l-au transformat în filială a casei-muzeu „A. S. Puşkin“ din Chişinău. Multe exponate de aici au fost donate de muzeul din Chişinău, dar şi de cel din Sankt Petersburg. În perioada 1970-2002, clădirea a fost reconstruită de două ori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările