CNA este sesizat despre un nou caz de corupţie în educaţie de trei ori pe săptămână

CNA este sesizat despre un nou
caz de corupţie în educaţie de trei ori pe săptămână

FOTO Arhivă

Zilnic, la Centrul Naţional Anticorupţie parvin plângeri de la oameni care sesizează nereguli în sistemul de educaţie. Preponderent, se plâng pe acele taxe ilegale şi colectări informale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai puţin sau chiar deloc se plâng cei care plătesc pentru a obţine o notă mai bună, o diplomă sau pentru a promova examenul. Se adresează doar atunci când înţeleg că suma pretinsă de la ei întrece aşteptările lor. De la începutul anului 2018, au fost examinate 110 petiţii în domeniul învăţământului, o bună parte din acestea fiind anonime. Informaţiile au fost prezentate de către directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, la şedinţa Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, transmite IPN.
 
„110 petiţii, dacă le împărţim la nouă luni, ar însemna cam 12 cetăţeni care se plâng lunar la CNA sau de trei ori pe săptămână suntem sesizaţi cu privire la un nou caz de corupţie produs în educaţie. Problema pe care noi însă o avem şi încercăm să găsim soluţii sunt acele denunţuri anonime. Chiar dacă legea spune că petiţiile anonime nu se examinează, pentru CNA orice informaţie este preţioasă şi, chiar dacă astăzi ea nu produce un rezultat, peste un timp ea ajută la crearea unor puzzle-uri pe care le aranjăm pentru a interveni în forţă. Nicio informaţie nu se pierde, nici un denunţ nu este aruncat la coş – totul se analizează, se stochează şi se utilizează în dosare mare care văd lumina zilei atunci când toate necunoscutele se aşază la locurile lor”, a notat şeful CNA.
 
În opinia sa, ceea ce este mai grav e că omul care refuză să plătească pentru notă sau pentru atenţie devine o cioară albă, care este marginalizată, supusă presiunii şi hărţuirii de către profesori sau de alţi părinţi. Curios este că cei care se plâng că este corupţie în educaţie sunt cei care contribuie zilnic prin oferirea acestor plăţi la extinderea ei. Foarte puţini oameni, din teamă că vor fi supuşi hărţuirii, renunţă să lupte cu fenomenul, să-i denunţe pe cei care le cer bani.
 
Referindu-se la taxele informale, directorul Centrului a amintit despre aşa numitele asociaţii de părinţi. Astfel, în unele instituţii de învăţământ, în special în instituţii de educaţie timpurie şi instituţii de învăţământ primar şi secundar, preponderent în Chişinău şi alte centre raionale, au fost iniţiate şi activează asociaţii obşteşti ale părinţilor, menite să contribuie la dezvoltarea bazei materiale şi îmbunătăţirea condiţiilor de studii în instituţiile de învăţământ. Potrivit legii, activitatea de sponsorizare se desfăşoară de către persoane fizice şi juridice benevol, principiul, care în majoritatea cazurilor nu se respectă, la solicitare, şi constă în acordarea de mijloace financiare sau de alte bunuri pentru susţinerea unor acţiuni de interes public.
 
„În aceste condiţii, este creat un paravan, în spatele căruia are loc colectarea forţată a fondurilor de la părinţi, minimizând posibilitatea consolidării practicii de aderare şi activare doar pe principiul benevol în asociaţiile respective, precum şi transparentizarea informaţiei privind statutul asociaţiilor şi rapoartele de utilizare a fondurilor acumulate”, a notat Bogdan Zumbreanu.
 
În context, CNA consideră necesare mai multe acţiuni. Printre acestea se numără  îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie timpurie, prin intermediul sistemelor informaţionale, dar şi verificarea legalităţii constituirii asociaţiilor părinteşti şi a gestionării eficiente şi transparente a mijloacelor financiare acumulate exclusiv în urma donaţiilor benevole. La fel, se cere asigurarea transparenţei rapoartelor financiare ale instituţiilor de învăţământ şi a evidenţei transparente a bunurilor donate.
 
citeste totul despre: