Civic Fest 2013: Societatea civilă a demonstrat că este puternică, ambiţioasă şi gata pentru schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră pentru Republica Moldova, Fundaţia Est-Europeană cu suportul Guvernului Suediei şi Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei şi Fundaţia ERSTE au organizat Festivalul Internaţional „Civic Fest 2013: Moldova pentru cetăţeni“, unde timp de trei zile, societatea civilă, reprezentată de membri ai peste 80 de organizaţii neguvernamentale, a demonstrat că este puternică, diversă şi armonioasă.

Prima ediţie a evenimentul internaţional s-a desfaşurat între 29-31 octombrie 2013, găzduind aproximativ 250 de participanţi. Lista celor prezenţi la eveniment nu a fost formată doar din reprezentanţii societăţii civile, ci şi din reprezentanţi ai instituţiilor de stat, administraţiei publice locale şi centrale, sectorului de afaceri, comunităţii internaţionale şi diplomatice, experţi independenţi şi mass-media, lista continuând cu cei peste 20 de speakeri cu experienţă şi notorietate în diverse domenii.

„Civic Fest a fost un proiect inedit pentru noi, dar, cred că şi pentru societatea civilă din Republica Moldova. Acest eveniment a devenit o platformă interactivă, care poate fi un instrument de schimb de experienţe şi în viitor. Toate subiectele discutate de actorii societăţii civile timp de trei zile în cadrul Civic Fest sunt, cu siguranţă, foarte importante. Totuşi, aş dori să remarc domeniul cultural, care rămâne a fi unul dintre cele mai vulnerabile din punct de vedere al suportului financiar pe care îl primeşte. Cultura se confruntă cu diverse probleme în ţara noastră, iată de ce îmi doresc ca noi, cei din societatea civilă, şi partenerii noştri de dezvoltare să acorde mai multă atenţie acestui domeniu fără de care nu putem vorbi despre o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova“, a declarat Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est –Europene. 

Ţinem să vă reamintim că Civic Fest şi-a propus să aducă în scenă cele mai reuşite proiecte ale societăţii civile, atât din Uniunea Europeană, cât şi din Republica Moldova, iniţiative care au câştigat recunoaştere internaţională şi pot servi drept modele de bune practici în diferite domenii: antreprenoriat şi integrare socială, dezvoltare comunitară şi incluziune socială, transformări socio-culturale şi responsabilitate socială. 

Agenda evenimentului a curpins trei zile tematice:

1) Cultura şi mass-media în Moldova – o nouă abordare;
2) Justiţia şi transformările sociale – cum pot ONG-urile susţine schimbările democratice şi sociale din Moldova;
3) Antreprenoriatul social, incluziune socială şi dezvoltarea comunităţilor.

„Acest festival internaţional oferă un schimb de bune practici şi dialog civic, iar proiectele prezentate aici reprezintă o sursă importantă de inspiraţie pentru toţi participanţii. Am fost foarte plăcut impresionată de entuziasmul şi pasiunea reprezentanţilor ONG-urilor din Republica Moldova, şi sunt ferm convinsă că împreună putem aduce schimbări pentru mai bine“, a accentuat Doraja Eberle, preşedinta Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE.

image

Liliana Rotaru, directoarea CCF Moldova, a declarat: „Pentru prima dată în Moldova s-a reuşit convocarea unui for cu participanţi din diferite domenii - media, cultură, ONG-uri, autorităţi centrale şi locale. S-au pus în discuţie teme şi subiecte de actualitate, de interes comun; a fost creat un spaţiu de schimb de experienţă şi preluare de bune practici de la colegii din alte ţări. A fost un mediu vibrant de comunicare şi dezbateri. Mulţumim organizatorilor şi participanţilor. Aşteptăm cu nerabdare ediţia din anul viitor“.

image

Cei aproximativ 250 de participanţi la Civic Fest 2013 au avut posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape activităţile, ambiţiile dar şi problemele cu care se confruntă fiecare dintre ei. Civic Fest 2013 a fost susţinut de numeroşi parteneri, finanţatori, voluntari şi a beneficiat de o campanie de promovare intensă, reuşind să atragă peste o mie de like-uri pe pagina Facebook, timp de trei saptamâni şi peste 80 apariţii în mass-media.

image

„În cadrul evenimentului a fost multă informaţie utilă, nouă şi diversă, am aflat despre iniţiative noi, lucru pe care mi l-am dorit de la început. Totodată am văzut foarte multă promovare pe internet, dar şi în mass-media“, a menţionat Roxana Teodorcic, prezentă la Civic Fest 2013.

Fiecare participant a plecat acasă mai încrezător în forţele proprii şi mai informaţi în privinţa sectorului neguvernamental din Republica Moldova, Transnistria şi UE, iar unul dintre cele mai importante elemente este faptul că prin organizarea acestui evenimen, Civic Fest şi-a atins scopul, contribuind la unirea reprezentanţilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru pe toate demensiunile vieţii comunităţii din care aparţin, oferindu-le astfel şansa de a se promova, dar şi învăţa din experienţa altor colegi.

„S-a depus multă muncă, străduinţă şi angajament enorm. Civic Fest 2013 - un început important şi cu un impact pozitiv asupra societăţii civile“, sustine Ana Bordos, manager relaţii publice, marketing şi fundraising, Concordia Moldova.

Feedback-ul evenimentului nu a întârziat să ajungă pe masa organizatorilor, fiind un reper foarte important pentru organizarea ediţiilor viitoare. În acest scop, Asociaţia Obştească ,„Synergetica Eur/Est“, care a implementat acest proiect, a realizat un sondaj de opinie printre participanţi, dorind să afle care sunt necesităţie organizaţiilor, dar şi temele care să fie abordate în ediţiile viitoare. Chiar dacă majoritatea răspunurilor au fost pozitive şi toti fiind mulţumiţi de tot ce s-a petrecut în cadrul evenimentului, totuşi o parte din cei care ne-au răspuns, circa 20% din raspunsurile sondajului, au optat pentru desfăşurarea următoarei ediţii cu un accent mai mare pe metode practice, prezentări interactive, workshopuri şi soluţii concrete pentru problemele sociale.

image

Dorinţa de a ne desprinde de acest format teoretic şi să trecem la unul de acţiune, unul practic este susţinută şi de Tudor Ştefan, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Synergetica Eur/Est“: „Pentru anul viitor festivalul se aşteaptă a fi mai puţin formal decât în acest an. Va fi organizat într-o atmosferă mai relaxată, iar reprezentanţii societăţii civile vor putea comunica mai lejer despre problemele cu care se confruntă in munca de zi cu zi”, a conchis Tudor Ştefan.

Cu alte cuvinte, Civic Fest 2013 a fost un succes si va deveni o tradiţie pentru Moldova.

Mai multe detalii despre cum a fost la Civic Fest, fotografii din timpul festivalului si multe altele sunt disponibile pe site-ul civicfest.md sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite