Cinci spitale din Chișinău, sub o singură umbrelă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, precum şi Centrul Republican de Diagnosticare Medicală urmează să funcţioneze sub acelaşi management.

Pacienţii celor cinci instituţii sanitare de nivel republican vizate vor resimţi mai puţin efectele restructurării. În schimb, pentru administraţiile curente ale acestor unităţi măsura inclusă în programul Ministerului Sănătăţii de reformare a spitalelor prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje.

„În primul rând, consider că acest punct din reformă se va face etapizat, pe o perioadă de trei-patru ani. Avantajul principal e că birocraţia din aceste spitale va fi mult mai mică, din moment ce departamentele non-medicale vor fi comune", spune directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa.

Un spital din Chișinău e scos la licitaţie, sub umbrela reformei. Vezi GALERIA FOTO!

Potrivit lui, astfel se revine la o situaţie anterioară, când atât Institutul Cardiologic, cât şi cel de Neurologie şi Neurochirurgie funcţionau, sub forma unor departamente, în instituţia pe care o conduce.

DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT ÎNTR-O SINGURĂ ZI

Andrei Testemiţanu, directorul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, consideră că cei avantajaţi vor fi pacienţii. „Prin această comasare secţia consultativă (policlinică - n.r.) de la Republican cu centrul nostru vom fi capabili să accelerăm procesul de diagnosticare. Concret, oamenii vor face un singur drum până la spital pentru analize, diagnostic şi elibererea reţetei", precizează managerul.

CHIŞINĂU: Medicii de pe ambulanţă vor fi anchetaţi penal pentru că au refuzat să interneze în spital fetiţa care, peste două zile, a decedat de pneumonie

La Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, unde sunt trataţi circa 7.000 de pacienţi anual, propunerea Ministerului Sănătăţii va avea consecinţe directe asupra angajaţilor, crede şeful instituţiei.

„Cu siguranţă se vor face restructurări de personal. Prin managementul comun se doreşte un reglaj din punct de vedere birocratic şi eficientizarea costurilor. Etapele de implementare vor fi discutate punctual de anul viitor", susţine Ion Moldovanu, directorul institutului.

EFECTE COLATERALE

Cu toate că vizează în special diminuarea costurilor administrative, comasarea este întâmpinată cu rezerve de experţi. „La noi sună bine când se iniţiază o asemenea reformă şi mai puţin bine când este implementată. Văd utilă disponibilizarea medicilor care nu au facilitat fluxul de pacienţi dintr-o instituţie medicală în alta, pentru că aici e foarte greu să dai afară managerii mai puţin performanţi, din cauza clauzelor contractuale", susţine Diana Cheianu, specialist în politici sociale la IDIS Viitorul.

Documentul privind comasarea administrativă a celor cinci spitale a fost întocmit pentru perioada 2012-2014. „Vrem să optimizăm cheltuielile printr-un management comun al acestor spitale, înainte de a aloca un fond mai mare în calitatea şi siguranţa serviciilor medicale prestate. Acum nu pot înainta o cifră, dar e vorba despre 2% din bugetul total al instituţiilor subordonate ministerului", a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite