Cinci cazuri de încălcare a drepturilor în spitalele de psihiatrie

Cinci cazuri de încălcare a drepturilor în spitalele de psihiatrie

FOTO Arhivă

Cazul invocat de maltratare a unei paciente la Spitalul Clinic de Psihiatrie din oraşul Codru, municipiul Chişinău, este al cincilea caz, de la începutul acestui an, de încălcare a drepturilor omului în instituţiile de psihiatrie, fapte documentate de reprezentanţii Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o conferinţă de presă la IPN, Dumitru Russu, coordonator de programe IDOM, a comunicat că în primul caz persoana a fost adusă de către poliţişti la spitalul de psihiatrie, unde a fost plasată într-o secţie de tip închis. Ea a reuşit să fugă după ce a acceptat să măture teritoriul instituţiei. La distanţă de o săptămână, poliţia a adus-o repetat la spital, unde i s-a comunicat că, dacă semnează un document, va putea merge acasă, însă doar după ce a ajuns din nou în secţia de tip închis a înţeles că a fost minţită. Persoana a fost plasată într-un salon cu supraveghere riguroasă, unde personalul i-ar fi legat mâinile şi picioarele, iar ulterior i-ar fi administrat preparate necunoscute. Dumitru Russu a menţionat că persoana a mai încercat să fugă din instituţie, pe geam, însă s-a ales cu o fractură, iar într-un final a fost prinsă şi readusă în instituţie de către personal. Se presupune că a fost bătută, legată de pat şi înjosită verbal. Pe acest caz a fost pornită urmărire penală pentru privare de libertate şi tratament inuman şi degradant.
 
Într-un alt caz ajuns în vizorul IDOM, victima ar fi fost plasată într-o încăpere de carantină, numită de beneficiari carceră, pentru că ar fi folosită de către personalul instituţiei în calitate de pedeapsă. Dumitru Russu a menţionat că persoana a fost adusă în această încăpere cu forţa, fiindu-i provocate leziuni corporale, iar asistenta medicală i-ar fi administrat, împotriva voinţei, preparate medicamentoase. În baza sesizărilor, Procuratura a dispus pornirea urmăririi penale pentru tratament inuman şi degradant.
 
Un alt caz a avut loc în Spitalul de Psihiatrie din Orhei, unde un tânăr cu capacitatea de exerciţiu deplină a fost ţinut în spital timp de şapte luni, în lipsa acordului său liber exprimat şi în lipsa unei încheieri judiciare de internare forţată. În acest caz, primarul satului Ciuteşti a fost găsit vinovat pentru detenţia unui minor într-un spital de psihiatrie timp de 144 de zile şi a primit pedeapsă –  închisoare cu suspendare pentru doi ani şi şase luni, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani şi cu achitarea despăgubirilor în mărime de 60 de mii de lei pentru prejudiciul moral cauzat.
 
Experţii IDOM spun că problema abuzurilor şi relelor tratamente în instituţiile psihiatrice, precum şi cea a atitudinii ostile şi discriminării faţă de persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale a fost raportată în repetate rânduri în cadrul forurilor internaţionale: Consiliul ONU pentru Drepturile omului, Comitetul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, precum şi de către raportorii speciali ai ONU.
citeste totul despre: