Au îngenuncheat ca în faţa unei icoane. Monumentul deportaţilor a fost, în sfârşit, inaugurat la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii deportaţi au acum unde să-i plângă pe cei care nu s-au întors din exil Fotografii: Dumitru Goncear
Foştii deportaţi au acum unde să-i plângă pe cei care nu s-au întors din exil Fotografii: Dumitru Goncear

Monumentul în memoria victimelor regimului stalinist a fost inaugurat astăzi în scuarul Gării din Chişinău, unde mii de basarabeni au fost urcaţi în vagoane şi duşi în Siberia sau în Kazahstan.

Monumentul a fost dezvelit de primarul Capitalei Dorin Chirtoacă, împreună cu unchiul său, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, şi funcţionari din echipa tânărului edil liberal.

Organizatorii nu au ales întâmplător data acestui eveniment. Astăzi se împlinesc 74 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, în urma căruia Basarabia a fost ruptă de la România şi anexată la URSS. „A fost o zi neagră pentru poporul nostru, dar astăzi se scrie o zi albă în istoria noastră, în oraşul alb, pentru un viitor alb al poporului nostru. Prea mult am avut de suferit“, a declarat Dorin Chirtoacă.

Săgeţile lui Dorin Chirtoacă: „Guvernul şi preşedintele n-au dat niciun leu pentru monumentul deportaţilor“

Astfel, autorităţile au îndeplinit o veche promisiune care a răsunat an de an la comemorările deportărilor staliniste. Până acum, în scuarul Gării a stat o piatră de temelie, instalată încă în 1990 de regretatului Gheorghe Ghimpu, un alt unchi al edilului. O înregistrare în care patriotul cerea un minut de reculegere a răsunat din difuzoare la începutul ceremoniei.

„Au trebuit să treacă aproape 25 de ani ca acest gând al lui să devină realitate. Azi îi pot spune lui nanu Gicu că monumentul a fost în sfârşit ridicat. Aşa a fost să fie că pentru mine a fost nu doar un proiect al Primăriei, ci un proiect de familie“, a menţionat Chirtoacă.

teodorovici monument

Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a sfinţit sculptura şi a citit un Te Deum pentru cei care nu s-au mai întors din exil. Sute de oameni, în mare parte bătrâni, foştii deportaţi şi rudele acestora, au venit cu flori, steaguri tricolore şi lumânări să le deplângă soarta. Unii au îngenuncheat în faţa mult-aşteptatului monument şi şi-au făcut semnul crucii.

cruce deportat

„Pentru mine, pentru alţi oameni care au fost deportaţi şi pentru toată naţiunea românească astăzi este o zi mare. Să dea Dumnezeu şi Maica Domnului ca acel calvar să nu se mai repete niciodată“, a spus Iurie Hacina, care a fost deportat împreună cu părinţii pe când avea doar un an şi a petrecut 17 ani în exil. „Acest monument este icoana icoanelor“, a adăugat bătrânul cu ochii în lacrimi.  

deportati lacrimi

Sculptura din bronz reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii. Figurile omeneşti se contopesc treptat cu fiarele, devenind componente ale trenului, mecanisme, roţi, uşi, geamuri. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Iurie Platon, are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone.

trenul durerii


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite