Cheloo de la Paraziţii şi-ar dori să se ridice un Putin în România şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cheloo
s-a impus în spaţiul public românesc prin opiniile sale exprimate fără perdea. FOTO Adevărul
Cheloo s-a impus în spaţiul public românesc prin opiniile sale exprimate fără perdea. FOTO Adevărul

Se declară fan al lui Vladimir Putin pentru stilul autoritar cu care acesta conduce Rusia şi ar vrea ca înainte de o eventuală unire, România şi Republica Moldova să se autodefinească ca ţări româneşti. Provenit dintr-o familie cu origini între Prut şi Nistru, Cătălin Ştefan aka Cheloo de la Paraziţii a revenit la Chişinău pentru un concert la Festivalul Berii de la Complexul etno-cultural Vatra şi a acordat un interviu pentru Adevărul Moldova.

Hip-hoperii din Chişinău să fie sinceri

Ştim că eşti artistul care nu-şi explică opera. Te întrebăm dacă ştii ceva despre hip-hopul dintre Prut şi Nistru, unde găsim foarte mult hip-hop rusesc?

Nu ştiam chestia asta. Nu ştiam că este mult hip-hop rusesc. Noi ştim nişte trupe care cântă în limba română. Am o memorie foarte proastă. Nu pot să-ţi dau acum un nume exact, dar ştiu că au fost trupe pe care am vrut să le includem în potenţialele concerte şi turnee de anul trecut. Am acultat câteva piese bune. Singurul lucru care aş putea să le spun e că trebuie să gândească mai mult la ceea ce cântă decât cum vor să arate şi ar trebui să evolueze la capitolul sinceritate şi să nu le mai fie teamă să se ascundă după cuvinte. E o greşeală pe care noi am făcut-o în primii patru-cinci ani de cântat, adică în perioada 1994-1998. Ne era frică să spunem ceea ce trebuie să spunem sau să ne exprimăm aşa cum e bine şi ne ascundeam după cuvinte. E greşeala pe care ei încă o mai fac.

Cheloo, fan al lui Putin

Rămânem la hip-hopul rusesc care este împărţit în cei care susţin regimul de la Kremlin şi cei care sunt împotriva acestuia. Care este părerea ta despre Vladimir Putin?

Ei, uite să ştii că mă aşteptam la întrebarea asta. Eu personal sunt fan al lui Vladimir Putin. Îmi pare rău că Republica Moldova nu deţine un Putin al ei, că România nu deţine un Putin al ei şi chiar dacă Putin ca lider extremist naţionalist rus, ceea ce nu este rău pentru Rusia, reprezintă o ameninţare, ca să-i zic aşa, pentru liniştea acestor două mici ţări, dar în continuare ne-am dori şi noi ca din România să se ridice un Putin şi din Republica Moldova să se ridice un Putin. Mulţi ani am spus că mi-aş dori ca Republica Moldova să se unească cu România, familia din partea tatălui este din Republica Moldova, momentan cred că aceste două ţări, a mea şi Moldova, ar trebui mai înâi să se autodefinească ca fiind ţări româneşti, să aibă încredere, să evolueze, nu să involueze cum a făcut România din multe puncte de vedere, cum ar fi cele culturale şi economice în mulţi ani, să renunţe la ideea de sclav comercial, deci să încerce să-şi câştige independenţa comercială şi după aceea putem vorbi despre acest subiect. Dar oricum este un subiect periculos în ziua de azi.

Despre miliardele furate

Cred că ştii despre miliardele furate din băncile de la noi, noi reprezentând cea mai săracă ţară din Europa. 

Ştii ce mă doare cel mai rău? Faptul că din băncile româneşti au plecat spre Vest mult mai multe miliarde decât din Republica Moldova au plecat poate spre Rusia. Aşa că este un subiect care pe mine chiar nu mă deranjează. Nu sunt un om bogat şi nu sufăr pentru banii lipsă nici dacă sunt ai mei, nici dacă sunt ai altora, pentru că eu sunt învăţat şi cu mult şi cu puţin.

În acest conetxt, ce ar merita corupţii de la Chişinău?

Ceea ce ar merita şi toţi corupţii din România, şi toţi corupţii din Rusia, din Germania.

Ce ar însemna acest lucru?

Sincer, sunt mult prea extremist în vorbire ca să-ţi spun ţie ce ar însemna. 

Fără păreri despre moldovence

Care este părerea ta depre moldovence, cele de aici şi de peste Prut?

Îmi pare rău, nu am cunoscut nicio moldoveancă niciodată. Nu am avut nicio treabă, nicio relaţie pasageră. Aşa că nu am nicio părere.

Vrei să transmiţi ceva pentru cei care vă iubesc în Republica Moldova?

Noi nu am făcut niciodată asta. Nu am transmis mesaje. Singurul mesaj este în muzică. Dacă e plăcută – bine, dacă e înţeleasă – e bine. Din fericire pentru noi, rămânem trupa care facem ceea ce vrem să facem, nu ceea ce vor alţii sau ar trebui să facem şi principalul – nu lingem acolo unde scuipăm. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite