Cetăţenii Republicii Moldova se reorientează către Eurasia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Germania ar dori să se stabilească cu traiul 6,5% din 1.104 persoane. FOTO Arhivă Adevărul
În Germania ar dori să se stabilească cu traiul 6,5% din 1.104 persoane. FOTO Arhivă Adevărul

Diferenţa dintre cei care optează pentru integrarea euroasiatică şi susţinătorii integrării europene a devenit mai pronunţată, ajungând la aproape 20%, conform datelor Barometrului Opiniei Publice prezentat joi, 16 aprilie. În cadrul unui eventual referendum, care ar avea loc duminica viitoare, cu referire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 40% dintre respondeţi ar vota pro, iar 42% – contra, transmite IPN.

În acelaşi timp, pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică s-ar pronunţa 58%, iar 26% ar fi contra.

Apreciind realţiile externe ale Republicii Moldova, 74% dintre respondenţi au spus că ţara are relaţii bune şi foarte bune cu UE, 70% au apreciat ca fiind bune şi relaţiile cu România. Peste 60% au spus că avem relaţii bune şi foarte bune cu SUA, la fel şi cu Ucraina. De cealaltă parte, peste 60% dintre respondenţi sunt convinşi că Republica Moldova are relaţii proaste cu Federaţia Rusă.

Principalele ţări în care respondenţii ar dori să se stabilească cu traiul sunt: Rusia (23,6%), Germania (6,5%), Italia (3,6%), Franţa, Marea Britanie şi alte ţări din UE (împreună 6,2%). În Canada s-ar stabili aproape 3% dintre respondenţi, iar în SUA – 2,2%.

41% dintre respondenţi cred că securitatea ţării este cel mai bine asigurată de statutul de neutralitate. Aderarea la NATO ar fi benefică în opinia a 21% dintre respondenţi. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea la NATO, 48% dintre respondenţi ar vota împotrivă, 23% ar vota pro, 8% nu ar participa la referendum, iar 21% nu au decis sau nu au dorit să răspundă.

Apreciind nivelul corupţional în lume, 42% dintre respondenţi sunt de părere că în Rusia corupţia e mai mare decât în UE, iar 21% au spus contrariul. 36% nu au ştiut cum să răspundă. Cât ţine de nivelul de încredere în personalităţile mondiale, 61% l-au nominalizat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, 44% – pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, 36% –  pe preşedintele României, Klaus Johannes, iar 32% – pe preşedintele SUA, Barak Obama.

Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), care a participat la prezentarea datelor BOP, a apreciat că partidele care au guvernat ţara şi care s-au numit partide pro-europene au făcut un mare deserviciu Republicii Moldova, subminând vectorul european. Este pentru prima dată când diferenţa dintre cei care optează pentru vectorul euroasiatic în defavoarea celui european a ajuns la aproape 20%.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, la comanda Institutului de Politici Publice, în perioada 28 martie – 7 aprilie, pe un eşantion de 1.104 persoane din 85 de localităţi, cu excepţia regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite