Cel mai bine plătite meserii din Republica Moldova. Vezi cine câștigă mai mult decât tine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgurile locurilor de muncă sunt o oportunitate pentru tinerii în căutarea unui job
Târgurile locurilor de muncă sunt o oportunitate pentru tinerii în căutarea unui job

Poți să ai o leafă de 2.000 de euro fără să mergi peste hotare. Este concluzia la care am ajuns după studierea site-urilor de recrutare. Oferta este variată şi tentantă. Femeile pot opta pentru o ocupaţie mai „creativă", în timp ce bărbaţii pot alege domeniul IT sau construcţiile.

„Ai împlinit deja 18 ani? Eşti energică, sociabilă şi îţi doreşti un job bine plătit? Vrei să fii înţeleasă dacă ai nevoie de timp pentru studii? Vei beneficia de un salariu de cel puţin 1.000 de euro lunar, locaţie confortabilă cu spaţiu pentru pauze de cafea, dar şi posibilitatea de a activa şi din propria locuinţă".

„Se caută muze, interesate de artă şi care îşi doresc să se dedice procesului de creaţie. Singura condiţie este să aibă până în 35 de ani şi cunoştinţe elementare de engleză şi de lucru la calculator. Toate pentru un venit de 500 - 4.000 de euro lunar".

Aşa sună mai multe anunţuri de pe website-urile de recrutare specializate. În realitate, „propunerea-minune" face referire la o activitate de videochat, afacere în floare în Republica Moldova, în care fetele frumoase se îmbracă provocator şi discută online cu bărbaţii timizi, dar bogaţi.

„MUZĂ" SAU VÂNZĂTOARE?

La fel de uşor te poţi „afirma" şi în comerţ. Făcând abstracţie de diploma de studii superioare, poţi pune mâna pe una dintre sutele de oferte de muncă în calitate de vânzătoare, disponibile în Capitală. Pentru o leafă de 5.000 de lei moldovenești te angajezi să vinzi flori, iar pentru 6.000 pe lună - să stai după tejghea într-un magazin de haine.

Citește și:

Deputații chiulangii ar putea rămâne fără salarii, mașini și telefoane de serviciu

În anul 2010, salariul mediu lunar în economia Republicii Moldova a constituit 180 de euro

Croitoresele și doctorii sunt cei mai căutați angajați în Republica Moldova

Şi femeile cu mâini dibace pot profita din plin de talent. Cererea de croitorese a crescut, iar remunerarea pe care o propun angajatorii oscilează între 6.000 şi 8.000 de lei moldovenești lunar.

Bărbaţii pot câştiga şi ei un salariu bun. Muncile intelectuale sunt la căutare în paginile ziarelor de anunţuri, însă cele mai grase lefuri se dau în construcţii. Un muncitor cu studii medii şi cu experienţă de cel puţin doi ani în domeniu poate lua lunar până la 11.000 de lei moldovenești, sumă ce se triplează dacă ai norocul să prinzi o deplasare la construcţii în afara ţării.

O alternativă este să te faci şofer. Meseria de conducător auto îţi poate aduce în buzunar în jur de 8.000 de lei moldovenești lunar, în timp ce cursele internaţionale sunt mai bănoase.

Specialiştii în recrutare de personal de la noi spun că persoanele care lucrează în domeniile vânzărilor, IT şi finanţe au cele mai multe şanse de angajare în acest an. În plus, şi salariile sunt pe măsură - pornesc de la câteva sute de euro şi pot ajunge la câteva mii.

„În octombrie, am înregistrat peste 5.000 de oferte de joburi, dintre care aproape 2.000 vizau sectorul vânzărilor. Salariile se negociază, de obicei, la interviu. Angajatorii pun preţ cel mai mult pe experienţă şi cunoaşterea limbilor străine. În 28% dintre anunţuri se cere ca viitorii angajaţi să cunoască limba engleză", spune Andrei Biriuc, administrator al portalului moldovajob.md.

Angajații de la reciclare, cei mai bogați

Altele decât cele din ziare şi site-urile de recrutare sunt datele din statisticile oficiale, care arată că cel mai mare salariu, de 10.500 de lei moldovenești, l-au obţinut anul trecut muncitorii din sectorul de colectare a deşeurilor şi a resturilor de materiale reciclabile. Ala Pâslariuc, funcţionară la Biroul Naţional de Statistică (BNS), a explicat acest salt neaşteptat prin faptul că lucrătorii de la reciclare au primit anul trecut şi al 13-lea salariu.

Pe locul doi la capitolul remunerare se află piloţii şi instructorii de bord, care au avut, în medie, o leafă de 8.500 de lei moldovenești, de zece ori însă mai puţin decât fraţii din Vest. Angajaţii din sectorul transportului aerian au fost urmaţi de brokeri şi alte categorii de salariaţi din domeniul distribuţiei produselor de asigurare. Aceştia primesc în jur de 6.400 de lei moldovenești, la fel ca şi lucrătorii din sectorul financiar.

Citește și:

CHIŞINĂU: Sute de angajaţi sunt „măturaţi" de la Registru

VIDEO Cum "se mişcă" cei mai rapizi angajaţi din lume

Unul din 10 angajaţi renunţă la pauza de masă

Urmează salariaţii din domeniul tehnicii de calcul, cu un venit de aproape 6.000 de lei lunar, poştă şi telecomunicaţii - 5.700 de lei moldovenești, fabricarea produselor de tutun - 5.500 de lei moldovenești, producerea şi distribuirea de energie electrică, gaze şi apă caldă - 5.200 de lei moldovenești. La coada topului se situează agricultorii şi angajaţii din silvicultură şi piscicultură, cu o leafă medie de 1.600 de lei moldovenești. Nici profesorii sau medicii nu stau mai bine, salariile lor fiind de 2.300 şi, respectiv, 2.800 de lei moldovenești.

Piața muncii, într-o continuă creștere

În timp ce găsirea unui post de lucru pare o corvoadă pentru șomeri, piaţa muncii este într-o continuă creștere. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul de locuri vacante este mai mare de la o lună la alta. Raportul publicat pentru luna octombrie indică 5.517 funcţii disponibile, cu 123 de locuri mai multe decât luna precedentă.

Cusătoresele sunt la cea mai mare căutare. Peste 1.400 de ateliere din industria confecţiilor au nevoie de astfel de muncitori. Croitoresele sunt urmate de doctori, cu 185 de locuri lipsă pe ţară, vânzători, lăcătuși, bucătari, chelneri, șoferi şi ingineri. De asemenea, doar 21% dintre posturile vacante sunt pentru lucrători cu studii superioare sau medii de specialitate, restul de aproape 80% dintre funcţii fiind destinate și persoanelor cu studii medii generale sau secundar-profesionale.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite