Cei doi arbori fotovoltaici, instalaţi în Capitală

Cei doi arbori fotovoltaici, instalaţi în Capitală

Cei doi arborii fotovoltaici, donaţie a municipalităţii din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, sunt instalaţi în Capitală, pe Bulevardul Mircea cel Bătrân şi Bulevardul Grigore Vieru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arborii vor produce energie electrică captând energia solară. Energia stocată în bateriile care se află în trunchiul arborelui va putea fi utilizată de către cetăţeni la încărcarea telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor, bicicletelor electrice etc. Totodată, energia acumulată va fi utilizată pe timp de noapte la iluminarea perimetrului. Fiecare arbore va avea cinci prize obişnuite şi cinci prize USB.
 
Arborii solari pot genera zilnic 800 KW energie electrică din surse regenerabile.
 
Pretorul sectorului Râşcani, Nicolae Balaur, a spus că arborii sunt prietenoşi mediului. O companie din capitală va oferi internet gratuit lângă arborele din bulevardul Grigore Vieru. În zonă urmează să fie instalată şi o cişmea.
 
Alexandru Rotaru, manager de proiect PNUD, a spus că arborii sunt aduşi din Croaţia şi îi montează specialişti de la firma producătoare. Un asemenea arbore costă în jur de 25 de mii de dolari.
 
Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei şi Republicii Moldova.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: