Ce se citeşte la Chişinău. Cartea pe hârtie rezistă în faţa cărţii electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Editura Cartier a întocmit topul celor mai bine vândute cărţi în 2015. FOTO Adevărul
Editura Cartier a întocmit topul celor mai bine vândute cărţi în 2015. FOTO Adevărul

„Chişinăul nostru necunoscut” de Iurie Colesnic s-a vândut ca pâinea caldă în librăriile Cartier în decursul anului trecut, devenind astfel cea mai bine vândută carte din cunoscuta reţea. Topul continuă cu volume celebre ale scriitorilor clasici basarabeni, pe locul doi la capitolul vânzări poziţionându-se romanul „Frunze de dor” al lui Ion Druţă şi „Singur în faţa dragostei” de Aureliu Busuioc.

Cititorii demonstrează că nu şi-au pierdut simţul pentru cartea bună şi în 2015 au avut grijă să-şi împrospăteze bibliotecile private cu ediţii de cărţi valoroase. Clasamentul Cartier este dominat de numele scriitorilor precum Ion Druţă, Aureliu Busuioc sau Constantin Cheianu şi doar doi scriitori străini, Oscar Wilde şi Mihail Bulgakov, au fost căutaţi de cititori, mai puţin însă faţă de cei autohtoni.

Ambasadorii în topul vânzărilor

Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova în Germania şi fost ambasador în Franţa a dat lovitura în 2015 cu lansarea volumui „Rusia la răspântie”, care s-a bucurat de o mare apreciere din partea criticilor şi a publicului. Autorul a scris volumul în timpul evenimentelor din Crimeea şi Donbass, fiind uimit de modul în care erau analizate evenimentele din Ucraina de politologii şi jurnaliştii din Occident. Totodată, cartea arată care sunt posibilele variante ale evoluţiei situaţiei din Rusia. 

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a lansat în 2015 volumul „Zeul absent. Literatură şi iniţiere la Mircea Eliade”, care de asemenea, s-a bucurat de succes. „Zeul absent – ca temă esenţială a modernităţii este, deopotrivă, o prezenţă critică revelatoare şi un test de perspicacitate trecut cu brio”, opinează antropologul şi diplomatul Teodor Baconschi despre volumul lui Lazurca. Alte cărţi care au fost la mare căutare în librăriile Cartier sunt „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, „Povara bunătăţii noastre” de Ion Druţă, „Ţesut viu”, de Emilian Galaicu-Păun, „Teatru” de Constantin Cheianu. Topul este închis de romanul „Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov.

E-book-urile şi cartea tipărită 

Într-o lume în care tehnologiile ocupă un rol tot mai important în viaţa oamenilor, cărţile clasice tipărite nu cedează în faţa celor electronice, care se vând destul de slab. „E-book-urile se vând foarte, foarte slab. Nu o zic eu, o zic cei care au scos mai multe e-book-uri decât noi, precum Polirom sau alte edituri importante din România”, afirmă Gheorghe Erizanu, fondatorul şi directorul editurii Cartier. „Dacă cu câţiva ani în urmă editorii credeau că e-book-urile sunt salvarea, astăzi ne dăm seama că sunt doar o extensiune a cărţii clasice. Nu putem vorbi de o salvare. Cred că doar în SUA cărţile electronice depăşesc în vânzări cărţile print. În Europa cartea clasică domină piaţa”, spune editorul.

În topul Cartier al celor mai bine vândute e-book-uri se află un volum scris chiar de Gheorghe Erizanu, „Ce spun cărţile. Alte bookiseli”. Pe locul doi s-a clasat romanul lui Alexandre Dumas, „Cei trei muşchetari”, iar pe poziţia a treia, „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă. Versiunea electronică a romanelor„Roşu şi negru” de Stendhal, „Copiii căpitanului Grant” de Jules Verne şi „Revolta lui Atlas” de Ayn Rand se mai numără printre volumele cerute.

Sainciuc şi Vieru, mai atractivi pentru copii decât cărţile Disney 

Directorul editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, se arată mulţumit pentru că în 2015, cărţile pentru copii scrise de Grigore Vieru sau Lică Sainciuc au câştigat teren în faţa produselor Disney.

„Am încercat să ieşim puţin de sub dominaţia Disney. Am apelat la textele clasice ale lui Vieru, Druţă pe care le-am îmbinat cu desenele curajoase şi noi ale tinerilor artişti plastici. Roman Tolici, de exemplu, este unul dintre cei mai cotaţi pictori români contemporani care a ilustrat cartea lui Grigore Vieru, «Pâine cu rouă». «Balada celor cinci motănaşi» de Ion Druţă a fost ilustrată de Mihaela Paraschivu. N-am dat greş, cartea a intrat în topul celor mai frumoase cărţi din 2015 la Bucureşti”, spune editorul.

În topul celor mai vândute cărţi pentru copii în 2015, se numără „Albinuţa” de Grigore Vieru, „Alfabetul cu poveşti” de Lică Sainciuc, „Îngerii mării”, de Stela Popa, „Balada celor cinci motănaşi” de Ion Druţă. Părinţii au cumpărat pentru pici şi alte cărţi precum „Povestea furnicii” de Druţă sau „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă.

Criza n-a dăunat foarte tare cărţilor

Gheorghe Erizanu spune că piaţa de carte a fost marcată de un trend ascendent în 2015, iar criza nu a împiedicat moldovenii să cumpere cărţi. „Este primul an după criza din 2008 în care a început un trend ascendent. În 2016 sper să fie şi mai bine. Mă refer la reformele fiscale din România care sper să dinamizeze piaţa de peste Prut. Este vorba despre cota de TVA la carte care va scădea până la 5%. Asta înseamnă că se vor ieftini cărţile”, explică directorul editurii Cartier.

„În ce priveşte vânzările din 2016, sincer, nu ştiu. E ingrat să fac previziuni în vânzarea de carte într-o ţară în care suntem acum. Cert este că noi o să scoatem în continuare noi volume. Acum, în februarie, avem seria de autor «Aureliu Busuioc». Sper ca Busuioc să fie căutat de cititorii din Moldova. De asemenea până la 8 martie, va apărea volumul lui Iurie Colesnic, «Pe lumea asta sunt femei», scrisă în aceeaşi cheie ca şi «Chişinăul necunoscut» şi «Basarabia necunoscută», mai anunţă Gheorghe Erizanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite