Când ceilalţi se odihnesc, studenţii muncesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stundenţii moldoveni se angajează pe vară fie în diverse localuri, fie în magazine sau supermarcheturi. FOTO Adevărul
Stundenţii moldoveni se angajează pe vară fie în diverse localuri, fie în magazine sau supermarcheturi. FOTO Adevărul

Vara tinerii sunt mai puţin ocupaţi cu studiile şi au mai mult timp liber, iar asta înseamnă că au timp berechet pentru a câştiga nişte bani de buzunar. Unii dintre ei practică acest lucru pentru prima dată, alţii au deja experienţă, schimbând câteva joburi de sezon.

Locurile de muncă găsite nu sunt întotdeauna pe specialitate, dar de ce să nu încerce, dacă se câştigă bine. Studenţii preferă să lucreze în Capitală pentru că aici îşi găsesc uşor locuri de muncă, de la împărţitul pliantelor în stradă până la barmani, chelneri sau bucătari în diverse localuri.

„Vara am timp pentru toate, şi pentru muncă, şi pentru odihnă, şi pentru distracţie. Dar încerc să îmbin utilul cu plăcutul şi să câştig nişte bani în plus. Lucrez chelneriţă într-un restaurant. Iar cu banii câştigaţi m-am gândit că ar fi frumos să-mi organizez o minivacanţă la finele acestei veri“, povesteşte Victoria Baltag, o studentă de 20 ani din Chişinău.

Elena Notacenco este la fel studentă, la Facultatea de Jurnalism. Vara aceasta a cam uitat de vacanţă şi s-a angajat vânzătoare. „Nu este foarte greu să-ţi găseşti un job pentru vară. Eu lucrez vânzătoare la un magazin de mezeluri. Am o ocupaţie şi câştig nişte bani“, susţine tânăra.

Nu toţi însă sunt atât de determinaţi în căutarea unui post de sezon. Gheorghe Lungu spune că a avut câteva propuneri din partea unor prieteni, dar le-a refuzat, pentru că, susţine el, nu i se potrivesc. „Totuşi, o să încerc să-mi găsesc ceva de lucru, doar că pe o perioadă foarte scurtă“, adaugă el.

Mai puţin norocoasă a fost şi Natalia Agapov, studentă la economie, care a depus mari eforturi pentru a-şi găsi un job pentru vara asta. „Eu am trimis CV-uri peste tot pe unde a fost posibil. Dar acolo unde mă primeau, condiţiile nu erau dintre cele mai bune sau salariul era mic. Au fost şi cazuri când n-am vrut să mă angajez din cauza personalului. Poate, că sunt eu prea pretenţioasă. Dar oricum, încă continui să-mi caut un loc de muncă“, spune tânăra.

În rândul celor dispuşi să câştige ceva în perioada estivală, există şi studenţi care îşi doresc ceva mai mult şi aleg joburile de peste hotare. Victor Cojocari, student şi el la economie, munceşte în această vară la o bază de odihna din Crimeea, în oraşul Sudak. „De cinci ani merg în Sudak, mă odihnesc şi câştig şi un ban. Sunt foarte mulţumit de experinţa acumulată“, spune Victor. Tânărul nu s-a speriat de conflictulş ruso-ucrainean.

Mulţi rămân să lucreze mai departe

Angajatorii sunt dispuşi să angajeze studenţi şi elevi, ţănând cont de faptul că unii dintre ei rămân să muncească mai departe. „Dacă sunt satisfăcuţi de programul de muncă, unii studenţi de la frecvenţă redusă rămân să muncească la noi. Vara aceasta am angajat aproximativ 30 de studenţi în filialele din oraş şi cam 20 de studenţi în filialele din raione. Funcţiile principale ocupate de ei sunt vânzători şi casieri. Am luat şi tineri de 17 ani, ei însă muncesc cu o oră mai puţin, conform Codului Muncii“, afirmă Nina Ţurcanu, director adjunct la secţia Resurse Umane a unei reţele de supermarketuri.

Reprezentanţii unui local de fast food din Chişinău susţin că cererile de angajare au crescut cu aproximativ 20% faţă de vara trecută. „Deşi sunt multe cereri, candidaţii sunt selectaţi în baza unui CV, după care sunt invitaţi la un interviu. Până acum am angajat doar trei studenţi, doi bucătari şi un casier, şi se pare că vor lucra şi în timpul anului. Din toamnă, vom modifica orarul de lucru de la opt la patru ore. Astfel, având un program flexibil, vor reuşi şi să înveţe, şi să lucreze“, declară Vlad Cucoş, manager localului.

Cristina Gorea, stagiară

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite