Britanicii care au întins o mână de ajutor moldovenilor nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tony Hawks, împreună cu una dintre copilele de la centrul de reabilitare ce-i poartă numele FOTO: Arhivă personală
Tony Hawks, împreună cu una dintre copilele de la centrul de reabilitare ce-i poartă numele FOTO: Arhivă personală

În jur de 30 de organizaţii din Marea Britanie încearcă, de ani buni, să schimbe soarta moldovenilor nevoiaşi. Reprezentanţii asociaţiilor s-au întâlnit săptămâna trecută la Chişinău şi au decis să-şi unească forţele.

Cunosc aproape toate problemele comunităţilor moldoveneşti şi, de când au venit la noi în ţară, au găsit soluţii salvatoare pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru copiii uitaţi în internate sau pentru bătrânii care abia se descurcă cu banii din pensie. Este vorba de organizaţiile de caritate britanice, care au implementat zeci de proiecte în Republica Moldova.

Este şi cazul organizaţiei Lumos, înfiinţate de J.K. Rowling, autoarea romanelor din celebra serie „Harry Potter“, care activează în ţara noastră din 2006. „Am ajutat mulţi copii cu dizabilităţi să meargă la şcoală de rând cu ceilalţi, le-am creat condiţii ca să înveţe şi să-şi facă prieteni. De asemenea, echipa Lumos a ajutat guvernul să adapteze programa şcolară în contextul educaţiei incluzive, astfel încât copiii cu cerinţe educaţionale speciale să poată studia“, susţine Kate Richardson, directoare de programe în cadrul organizaţiei.

AŞTEAPTĂ AJUTOR DIN PARTEA STATULUI

Împreună cu autorităţile noastre, Lumos lucrează şi în domeniul combaterii mortalităţii infantile. „Din păcate, Moldova are nişte rezultate ridicate la acest capitol, din cauza mai multe motive. Sărăcia este unul dintre ele. Sunt impresionată de angajamentul guvernării de a schimba situaţia copiilor şi ne-am dori ca această colaborare să dureze“, spune Kate Richardson.

Ajutor

FOTO: Organizaţia Lumos oferă asistenţă copiilor cu nevoi speciale.

Şi centrul deschis de scriitorul Tony Hawks, cunoscut pentru cartea sa „Tenis cu moldovenii“, oferă de 13 ani ajutor copiilor din familii vulnerabile care suferă de afecţiuni cronice neuro-musculare, ortopedice, cardio-vasculare şi respiratorii. Organizaţia şi-ar dori să aibă parte de un ajutor palpabil din partea autorităţilor noastre. „Ne-am dori să obţinem nişte facilităţi fiscale sau să ne ajute la plăţile comunale, pe care le achităm lunar. De ce suntem puşi pe acelaşi cântar cu agenţii economici, care au venituri din activităţile lor, în timp ce noi facem donaţii?“, se întreabă Diana Covalciuc, directoarea centrului „Tony Hawks“.

ŢARA CONTRASTELOR

Armata Salvării este o altă organizaţie din Regatul Unit care contribuie la schimbarea la faţă a societăţii noastre. „Activăm în Moldova din anul 1994, în diferite domenii. Avem o clinică mobilă, formată din şapte medici care merg în sate şi consultă câte 200 de oameni în comunităţile unde nu sunt doctori. Am avut şi acţiuni umanitare: am donat mâncare, scaune rulante pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, am organizat seminare despre HIV-SIDA şi igienă sau cursuri IT pentru femeile din penitenciare, ca să-şi găsească un loc de muncă după ce-şi ispăşesc pedeapsa“, enumeră Helene Carey, reprezentanta misiunii creştine de binefacere.

Ajutor

FOTO: Voluntarii de la Armata Salvării împart produse bătrânilor.

Englezoaica este în Moldova de un an, timp în care a colindat ţara în lung şi-n lat, ne-a descoperit tradiţiile, dar şi problemele. „Când am ajuns cu soţul meu aici, ne-am întrebat cum poate fi cea mai săracă ţară din Europa? Aveţi unele facilităţi pe care noi nu le avem în Marea Britanie, de exemplu, internet în parcuri. Totuşi, Moldova este o ţară a contrastelor: în Capitală oameni au de toate, iar în sate sunt multe neajunsuri. În plus, aveţi nevoie de drumuri mai bune pentru că, uneori, iarna, oamenii ajung să fie izolaţi în case zile întregi“ , crede activista.

Vieţile oamenilor nevoiaşi s-ar putea schimba şi cu contribuţia moldovenilor înstăriţi. Phil David Batson, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova

O ŞTIRE ÎN REGAT, UN CAZ COMUN ÎN MOLDOVA

Iniţiatorul întrevederii, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Phil David Batson, speră că filantropii din regat vor colabora mai mult pe viitor. „În Moldova sunt în jur de 30 de organizaţii birtanice, un număr impresionant. Majoritatea activează în domenii similare. Cred că au nevoie de o coordonare mai bună pentru că, astfel, vor putea să se ajute în cazul în care activează în localităţi apropiate sau în alte situaţii“, susţine Phil David Batson.

În acelaşi timp, diplomatul afirmă că şi moldovenii ar trebui să fie mai uniţi şi să nu-i lase la greu pe membrii comunităţilor lor. „Bunăoară, nu-mi pot imagina ca în Marea Britanie o persoană să fie lăsată să moară în frig, iarna. Ar fi un subiect de ştire. În Moldova se întâmplă însă destul de des“, spune ambasadorul. „Cred că vieţile oamenilor care au o situaţie precară ar putea să se schimbe şi cu contribuţia moldovenilor înstăriţi“, adaugă trimisul de la Londra.

Circa 500 de cetăţeni britanici vizitează anual Moldova, iar 60 locuiesc şi lucrează aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite