Bolnavii din spitale sunt constrânşi să se trateze cu medicamente aduse de-acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe instituţii medicale din ţară au datorii pentru medicamente de ordinul milioanelor de lei. În unele cazuri, cum e la Glodeni, pacienţii sunt rugaţi să-şi procure, din banii proprii, doctoriile prescrise de medici.

Din pricina neînţelegerilor pe care o parte dintre spitalele raionale le au cu diverşi furnizori de medicamente, pacienţii care se internează în aceste instituţii sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri leacurile pe care ar trebui să le primească, în mod normal, gratuit.

Acest lucru se întâmplă la spitalul raional din Glodeni. Chiar dacă directorul spitalului, Alexei Guriev, susţine că instituţia pe care o conduce este la zi cu toate plăţile, pacienţii susţin că trebuie să cumpere toate medicamentele.

„Poliţa te ajută doar să mergi la doctor, să-i spui ce te doare şi să-ţi pună termometrul. În spital doar patul ţi-l dă gratis. Plătesc lunar 95 de lei din salariu pentru asigurarea medicală şi acum nu înţeleg pentru ce dau banii. Am să mă internez în februarie, poate atunci vor avea mai multe medicamente în spital“, a spus Vasile Pogor din satul Hâjdieni, raionul Glodeni, care a renunţat la ideea de a-şi continua tratamentul sub îngrijirea medicilor din acest spital, în anul curent.

Contactat de reporterii „Adevărul“, Guriev dă vina pe furnizorii de doctorii. „Unele medicamente compensate nu sunt în stocul spitalului fiindcă firmele care au câştigat contracte cu Agenţia Medicamentului nu-şi onorează obligaţiile“, s-a scuzat şeful spitalului din Glodeni. „N-am primit nicio reclamaţie de la spitalul din Glodeni privind eventuale probleme ce ţin de livrarea medicamentelor“, a replicat vicedirectorul Agenţiei Medicamentului, Silvia Cibotari.

Ce spitale au restanţe

Nu doar cei de la Glodeni au datorii pentru medicamente, cel puţin alte zece instituţii au exact aceeaşi situaţie. Potrivit datelor financiare centralizate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), pe 1 octombrie, pe primul loc în topul spitalelor raionale cu cele mai mari restanţe neplătite este cel din Hânceşti, cu 5,39 milioane de lei. Din această sumă, 2,02 milioane de lei sunt doar datoriile la furnizorii de medicamente. În clasament mai figurează spitalul raional din Ceadîr-Lunga, cu 5 milioane de lei datorii, cel din Edineţ, cu 4,26 de milioane de lei, spitalul raional din Ştefan Vodă cu 4,04 milioane de lei şi spitalul din Vulcăneşti, care-i pe minus cu 3,72 milioane de lei.

„Datorii moştenite“

În cazul spitalelor din Hânceşti, Ceadîr-Lunga, Edineţ şi Ştefan Vodă, cea mai mare pondere a datoriilor este pentru neplata furnizorilor de doctorii. La spitalul raional din Cahul, restanţele pentru medicamente au ajuns chiar la două treimi din totalul datoriilor. „Cu un milion care trebuia dat pe facturile ce ţin de utilităţile termice am rezolvat deja. Au mai rămas de dat 2 milioane de lei pentru furnizorii de medicamente, bani pe care sper să-i putem achita până la finele anului. Sunt datoriile pe care le-am moştenit de la vechea conducere“, ne-a spus directorul instituţiei, Anatolie Malcov, numit în funcţie în septembrie.

Nici spitalul raional din Floreşti n-o duce mai bine. Potrivit lui Sergiu Sochirca, şeful instituţiei, până anul trecut au fost acumulate datorii în valoare de 5,8 milioane de lei, la distribuitorii de medicamente, furnizorii de produse alimentare şi la facturile de apă şi încălzire.

„Situaţia a fost creată din cauza unor lucrări de reparaţii ce n-au fost coordonate cu CNAM şi nici cu consiliul raional. Din datoria totală mai avem de achitat 1,1 milioane de lei, în mare parte pentru distribuitorii de produse farmaceutice“, a declarat Sochirca. Acesta adaugă faptul că acum dispune doar de medicamentele de bază şi că pacienţii care se internează în această instituţie plătesc doar pentru doctoriile mai scumpe.

„Datoriile către furnizorii de medicamente şi servicii, conform contractelor, sunt achitate eşalonat în rate. La sfârşitul anului, spitale beneficiază de compensări financiare din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală pentru un volum mai mare de servicii îndeplinit, sau unui indicator a cazului tratat mai complex“, a precizat şefa biroului de presă al CNAM, Lilia Onea.

Planificări superficiale

Expertul Ghenadie Ţurcanu, de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, este de părere că problema e în proviziile prea mici de preparate farmaceutice făcute, anual, de responsabilii din spitale. „Reprezentanţii spitalelor raionale nu planifică bine necesarul de medicamente pentru anul următor şi se trezesc că stocurile comandate sunt epuizate în câteva luni. Într-un studiu de-al nostru, pacienţii ne-au răspuns că medicii le-au comunicat lipsa medicamentelor în instituţii sau le-au prescris preparate de la alţi producători, pentru care au trebuit să plătească“, a precizat specialistul.

Amenzi pentru managerii care au admis restanţe

Directorul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină Mircea Buga a declarat că, de anul viitor, şefii de spitale care nu raportează corect datele financiare ale instituţiilor pe care le conduc sau înaintează cifre voit eronate vor fi buni de plată.

„Vorbim de situaţiile ce ţin de executarea contractelor cu CNAM, raportarea eronată şi evidenţa de slabă calitate. Răspunderea asupra a tot ceea ce se întâmplă în aceste instituţii aparţine conducătorilor spitalelor. Vor fi sancţiuni băneşti, iar responsabilii vor plăti din propriile buzunare“, a afirmat Buga, adăugând că nu au fost stabilită încă valoarea acestor penalizări.

Şeful CNAM a precizat că, tot din 2014, contractele încheiate cu spitalele vor fi desfăşurate pe o perioadă mai mare de un an. „Vrem să facem un contract multianual, de doi-trei ani, să avem o claritate asupra bugetului din spitale, cum se face în Ţările Baltice. Vom mări ponderea doctoriilor compensate şi vom completa programul unic cu servicii de înaltă performanţă, fiindcă oamenii nu pot plăti 40-50.000 de lei pentru o endoprotezare sau pentru o operaţie pe cord“, a mai susţinut Buga.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite