Bolnavii se mută de la policlinicile de stat, la cele private pentru a sta la evidenţă la medicul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul moldovenilor care aleg un medic de familie din clinicile private creşte de la o zi la alta. Rânduri mai mici la uşa cabinetelor, personal mai amabili, cu asta îi atrag pe pacienţi policlinicile particulare. Ca dezavantaj, preţurile la investigaţii nedecontate de stat sunt destul de piperate.

Cei patru medici de familie de la clinica privată „Galaxia" din Capitală nu duc lipsă de clienţi, ba dimpotrivă. Aici sunt în evidenţă 5.600 de pacienţi, iar numărul limită de 1.500 de bolnavi îngrijiţi de un medic nu permite înregistrarea altor clienţi.

Cei care au schimbat policlinica obişnuită pe cea privată spun că nu au niciun regret. Cu aceeaşi poliţă de asigurare medicală beneficiază de servicii mult mai calitative.


4 medici la 7.000 de pacienţi


„Diferenţa este foarte mare. La policlinica de stat medicii erau foarte grosolani, dar aici îmi acordă mai multă atenţie", spune chişinăuianca Eudochia Cozmescu, în timp ce-şi aşteaptă rândul pe un fotoliu capitonat. „Pentru o consultaţie la endocrinolog la policlinica de sector, trebuia să mă înscriu cu o lună înainte. Mai degrabă mă duceam cu plată la alte policlinici", adaugă femeia.


Doar serviciile incluse în Programul Unic sunt achitate din contul poliţei de asigurare. Pentru investigaţiile suplimentare, oamenii trebuie să plătească tarifele stabilite de clinică, mai mari decât în policlinicile de stat.

„E mult mai scump decât în alte părţi. M-am dus să fac o radiografie la plămâni, iar când m-am interesat de preţ, doctorul evita să-mi răspundă. Zicea că totul va fi bine, iar după examinare, a trebuit să achit 150 de lei pentru peliculă", spune Natalia L., pacientă a clinicii.

image

Foto: Domnica Negru/ Bolnavii susţin că au parte de mai multă atenţie de la medicii de familie din clinicile private


Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la clinica privată „Sancos", unde patru medici au în îngrijire 7.000 de pacienţi, depăşind cu mult limita permisă. Pe holuri am întâlnit un grup de studenţi, care aşteptau să intre la medic. Aceştia au venit cu poliţa de asigurare medicală obligatorie.

„Am semnat contracte de colaborare cu diferite instituţii de învăţământ. Odată pe an, invităm pacienţii la dispensarizare, adică un control medical pentru identificarea eventualelor probleme de sănătate", ne explică Valeriu Oglindă, Directorul „Sancos".


Medicina primară a devenit acum una din preocupările de bază a acestei clinici, care a renunţat la denumirea „clinică de medicină estetică", rămânând doar „clinică".


Nnemulţumiţi de tarife


Directorul medical de la Galaxia, Larisa Catrinici, fostul ministru al Sănătăţii, spune că nu este deloc profitabil să ofere serivicii de medicină primară, deoarece Compania Naţională de Asigurări în Medicină achită o sumă cu mult mai mică pentru un caz tratat decât costul real.


„Pentru o operaţie de înlăturare a vezicii biliare, CNAM ne plăteşte 2.989 de lei. La instituţia noastră, care foloseşte tehnologii mai performante, costurile sunt de 6.500 de lei". Larisa Catrinici spune că anual clinica „Galaxia" pierde sute de mii de lei, ca urmare a faptului că tratează pacienţii în baza asigurărilor. Clinicile private reprezintă 10% din numărul total al instituţiilor medicale din ţară.

Instituţiile private, în creştere


În acest an, cele 29 clinici private din ţară, au semnat contracte cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), ceea ce le permite oferirea serviciilor în baza poliţelor de asigurare medicală. Numărul s-a mărit cu 10, în comparaţie cu anul trecut.

„Galaxia" şi „Sancos" sunt unicile clinici particulare care oferă servicii de medicină primară, restul instituţiilor oferă doar anumite servicii.

„Cu cât mai multe instituţii private vor fi, cu atât mai bine. Crește concurența între policlinicile de stat și cele particulare. Au de câştigat doar pacienţii, care pot beneficia de servicii de calitate", susţine Lilia Onea, şefa serviciului de presă de la CNAM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite