Bolnavii de hepatita C sunt trataţi cu promisiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura şansă a bolnavilor de hepatita C de a se vindeca este să fie incluşi pe lista celor 300 de norocoşi care beneficiază de medicamente cumpărate de stat FOTO Dumitru Goncear
Singura şansă a bolnavilor de hepatita C de a se vindeca este să fie incluşi pe lista celor 300 de norocoşi care beneficiază de medicamente cumpărate de stat FOTO Dumitru Goncear

Doar 3% din totalul pacienţilor cu hepatită C primesc anul acesta tratament subvenţionat integral de la stat. Pentru ceilalţi, preţul doctoriilor salvatoare variază între 117.908 şi 173.092 de lei

Din cei aproximativ 10.000 de moldoveni bolnavi de hepatita C, numai 300 beneficiază în acest an de tratamentul gratuit asigurat de Ministerului Sănătăţii. Restul sunt nevoiţi să şi-l procure singuri, la preţuri foarte mari, sau să aştepte pentru a fi incluşi la anul în lista „privilegiaţilor“.

Este şi cazul lui Denis Maruga, un tânăr din Chişinău care, deşi suferă de mai mulţi ani de această boală, nu-şi poate cumpăra doctoriile necesare. „De zece ani am fost diagnosticat cu hepatita C. Nu am luat niciodată tratamentul fiindcă nu mi-l pot permite. 48 de fiole de Pegasys mă costă mii de euro“, a spus tânărul, unul dintre organizatorii protestului de săptămâna trecută din faţa sediului companiei farmaceutice elveţiene Hoffman-La Roche Ltd., singurul producător de medicamente care are dreptul să vândă în ţara noastră doctoria destinată adulţilor bolnavi de hepatita C. Potrivit catalogului de preţuri al Agenţiei Medicamentului, costul unei singure injecţii e de 2.311 lei sau 146 de euro, ceea ce duce contravaloarea unui tratament complet, cu 48 de fiole, la 7.008 euro.

SELECŢIE PENTRU CEI TRATAŢI GRATUIT

Singurii care nu plătesc sunt pacienţii incluşi în listele de aşteptare întocmite de Spitalul Republican şi Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă“ din Capitală. „Avem 1.500 de pacienţi în lista de aşteptare pentru a primi preparatul prin Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), în funcţie de cum le vine rândul.

Sunt admişi cetăţenii moldoveni, asiguraţi de CNAM, în funcţie de concentraţia virală de hepatita C şi de rezultatul testului de anticorpi pentru această boală“, ne-a spus medicul infecţionist Ludmila Simonov, vicedirector medical al spitalului „Toma Ciorbă“.
Pe de altă parte, directorul CNAM, Mircea Buga, susţine că anul viitor numărul „norocoşilor“ ar putea fi mărit. „Din păcate, hepatita C e destul de frecventă în Republica Moldova. În 2014, estimăm o creştere până la 400 de pacienţi, fiindcă, după expirarea standardului de patentă al producătorului, de 12-15 ani, preţul medicamentului scade progresiv“, a spus şeful asiguratorului de stat.

TRATAMENT MAI SCUMP PENTRU COPII

Dacă în cazul adulţilor singurul medicament disponibil e asigurat de Hoffmann-La Roche, tratamentul pentru copiii bolnavi de hepatita C e furnizat de o altă companie elveţiană, Schering-Plough Central East AG. În acest caz, preţul unei fiole variază, în funcţie de concentraţia de substanţă activă, de la 185,25 la 282,5 dolari. Astfel, un tratament complet cu 48 de fiole poate costa chiar şi 13.560 de dolari.

CUM AR PUTEA SCĂDEA PREŢUL MEDICAMENTELOR

„În acest an, Hoffmann-La Roche şi Schering-Plough pot aproviziona spitalele cu aceste medicamente. Pentru anul viitor am primit deja cererea de organizare a licitaţiei de la Ministerul Sănătăţii. La agenţie avem înregistrate medicamentele necesare pentru tratamentul hepatitei C de la 12 producători din Italia, Rusia, Ucraina, Israel, Elveţia, SUA, Marea Britanie şi din Vietnam“, a declarat vicedirectorul Agenţiei Medicamentului, Ludmila Bumacov.
Tratamentul costisitor asigurat de Hoffmann-La Roche s-ar putea ieftini considerabil după ce compania indiană Wockhardt a câştigat anul trecut în instanţă dreptul de utilizare a substanţei active patentate de elveţieni, pentru fabricarea unui medicament generalist. „Conform datelor noastre, în ţară sunt 10.009 de oameni cu hepatita C, care reprezintă circa 29% din numărul total al bolnavilor de hepatită. Pentru tratamentul tuturor formelor de hepatită, ministerul are alocat un buget de 194,53 milioane de lei“, a afirmat viceministrul Sănătăţii, Svetlana Cotelea.

“De zece ani am fost diagnosticat cu hepatita C, dar nu-mi pot permite tratamentul de mii de euro. Denis Maruga, Pacient “ În curând va mai apărea o doctorie mai ieftină pentru tratamentul hepatitei C, fabricată în India. Viorel Soltan, expert în Sănătate
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite