BNM atenţionează populaţia să nu divulge nimănui datele cardului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Banca Naţională a Moldovei atenţionează că orice informaţie cu privire la cardurile bancare este privată şi nu trebuie comunicată nimănui, nici chiar reprezentanţilor băncilor. Avertizarea vine în contextul unor mesaje false difuzate pe aplicaţii precum Viber, WatsApp, Telegram etc., în numele băncii centrale, transmite IPN.

BNM atenţionează că asemenea mesaje sunt emise de impostori care încearcă să obţină de la persoane neiniţiate datele referitoare la cardurile bancare. În cazul divulgării, informaţia poate fi folosită de escroci pentru a sustrage mijloacele băneşti de pe contul de card.

„Păstrarea banilor pe card este o opţiune sigură, dacă sunt respectate condiţiile de utilizare a acestuia. Este important ca datele cardului să nu fie dezvăluite  persoanelor terţe. Pentru a evita  utilizarea neautorizată a cardurilor, Banca Naţională recomandă cetăţenilor, în cazul în care sunt contactaţi de către pretinşi angajaţi ai băncilor şi li se solicită datele cardului, să întrerupă  imediat convorbirea, să telefoneze la numărul indicat pe verso acestuia şi să informeze banca ce l-a emis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Pentru a preveni situaţiile de fraudă, cetăţenii sunt îndemnaţi să activeze opţiunea de aplicare a limitelor valorice pentru operaţiunile efectuate prin intermediul cardului de plată. Limita reprezintă valoarea maximă a tranzacţiilor sau un număr maxim de operaţiuni care se pot efectua zilnic, săptămânal sau pentru o anumită perioadă, din contul de plăţi la care este ataşat cardul de plată.

Pentru utilizarea sigură a cardului de plată în mediul online, este indicată verificarea în cadrul platformelor de comerţ electronic prezenţa simbolurilor de 3D- Secure (Mastercad SecureCode, VERIFIED by VISA, American Express SafeKey). Acestea sunt de obicei afişate în partea de jos a paginii web a comerciantului. De asemenea, trebuie verificat dacă site-ul comerciantului este securizat prin prezenţa logo-ului SSL[3] sau adresa acestuia se începe cu „https://”, ceea ce indică criptarea informaţiei transmise.

„Nu furnizaţi niciodată PIN-ul, la efectuarea tranzacţiilor online acesta nu este necesar, astfel niciun comerciant online nu are dreptul de a solicita introducerea acestuia într-un câmp dedicat pe platforma de comerţ electronic”, atenţionează BNM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite