Bani mai mulţi, dar progrese puţine. Spitalele din Moldova au datorii, iar directorii - salarii barosane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CNAM din Chişinău FOTO Adevărul
Sediul CNAM din Chişinău FOTO Adevărul

Spitalele din Republica Moldova au datorii tot mai mari, proiectele pentru care se alocă bani publici sunt alese fără transparenţă, iar accesul la medicamentele compensate este limitat. Deficienţele au fost constatate de deputaţii de la Chişinău în contextul în care bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină este în creştere.

Deşi anual bugetul CNAM este în creştere, situaţia în sistemul medical stă tot mai prost la anumite capitole, scrie e-sanatate.md. Deputaţii au ajuns la această concluzie după ce au audiat un raport al CNAM pentru anul 2014.

Spitalele înregistrează la sfârşit de an datorii creditoare tot mai mari, proiectele depuse de instituţii pentru investiţii se aleg în mod netransparent, oamenii nu au acces la medicamente compensate, iar salariul directorilor de spitale devine mult mai mare în raport cu cel al doctorilor. Acestea sunt printre cele mai grave probleme pe care le-au identificat membrii Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, în baza raportului din 2014 al CNAM despre executarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, menţionează sursa.

„În iulie, anul trecut, a fost modificată legislaţia, prin care a fost diminuată suma transferurilor din partea statutului pentru categoriile asigurate de Guvern cu 70 de milioane de lei. Am atestat unele tendinţe îngrijorătoare. Se atestă o discrepanţă tot mai mare dintre salariile managerilor de spitale şi salariile doctorilor, spitalele înregistrează datorii tot mai mari, iar oamenii nu au acces la asistenţă medicală de calitate şi la medicamente compensate”, a spus Oxana Domenti, şefa Comisiei de profil din Parlament. De altfel, Comisia a propus ca raportul să fie aprobat numai dacă documentul va fi însoţit de câteva recomandări de bază, printre care asigurarea transparenţei în selectarea proiectelor pentru dezvoltare sau monitorizarea calităţii asistenţei medicale etc.

Mai multe citiţi pe e-sanatate.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite