Au fost desemnaţi câştigătorii concursului Festivalul Voluntarilor

Au fost desemnaţi câştigătorii concursului Festivalul Voluntarilor

Misiunea „Diaconia“ a fost desemnata cea mai activa organizaţie ce promoveaza voluntariatu. FOTO Tudor Iovu

Cei mai activi tineri şi cele mai vizibile ONG-uri au fost premiate la cea de-a X-a ediţia a Festivalului Voluntarilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cunosc cel mai bine problemele copiilor cu părinţi peste hotare, ale bătrânilor care abia de găsesc ce să pună pe masă sau ale familiilor aflate în dificultate. Muncesc cu sârg şi fără plată pentru a schimba societatea şi pentru a educa generaţii noi implicate social. Este vorba de sute tineri care activează în diferite ONG-uri din Moldova. Eforturile lor au fost răsplătite în cadrul Festivalului „Jos pălăria în faţa voluntarilor“.

Misiunea Socială „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei a fost declarată cea mai activă organizaţie care promovează voluntariatul. Sergiu Chirică este cel mai activ coordonator de voluntari, iar Marina Zamă - cel mai activ voluntar. Cel mai bun proiect de voluntariat realizat în 2012 este „Ajută clopoţelul să sune pentru fiecare copil“, realizat de asociaţia obştească „Filocalia“.

„O muncă de suflet“

Corina Erşov (31de ani) din Chişinău şi-a lăsat, recent, locul de muncă şi s-a angajat în calitate de coordonator de voluntari la „Filocalia“. „Este o muncă frumoasă, în care descoperi însă realităţi triste. Am întâlnit familii în care trei copii mergeau pe rând la şcoală pentru că aveau doar o pereche de cizme“, povesteşte tânăra. „Poţi face voluntariat numai atunci când eşti gata să dedici o mare parte din timpul tău altor persoane. Este o muncă de suflet pentru care nu trebuie să aştepţi remunerare“, adaugă voluntara.

Chiar dacă sunt încă pe băncile şcolii, Irina Hohlov (17 ani) şi Berzan Nicoleta (16 ani) din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, încearcă să rezolve problemele comunităţii lor şi nu aşteaptă să fie plătite pentru asta. „Singura noastră bucurie este recunoştinţa bătrânilor rămaşi singuri, pe care îi ajutăm“, spune Irina, voluntară în cadrul Consiliului Local al Tinerilor.

Că voluntariatul schimbă vieţi ne confirmă şi Vitalie Cipileaga (21 de ani), student la Relaţii Internaţionale. „De la vârsta de 13 ani, m-am implicat în diferite organizaţii care m-au format ca profesionist. Dacă toţi tinerii ar face voluntariat, am fi mai optimişti“, afirmă tânărul, voluntar la „Media Point“.
 

Cel mai activ jurnalist care promovează voluntariatul este Iuliana Mămăligă, cel mai tânăr voluntar este Cebotari Paula, iar Ursanu Raisa este cel mai în etate voluntar. Consiliu Local de Tineret din Soroca a fost premiat la secţiunia cel mai activ Consiliu Local de Tineret care a promovat voluntariatul pe parcursul anului 2012.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: